Gündem

İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

12 Ocak 2023 18:25

Bakanlık kaynaklarına göre, İsveç'in başkenti Stockholm'de toplandığı belirtilen PKK'lı grubun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yaptıkları eylem nedeniyle İsveç'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 

"İsveç’in taahhütlerini yerine getirmesi yönündeki beklentimiz vurgulanmıştır" ifadelerinin yer aldığı Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"PKK/PYD/YPG yandaşlarınca 11 Ocak günü Stokholm’de gerçekleştirilen, Sayın Cumhurbaşkanımızı da hedef alan terör propagandasıyla ilgili olarak İsveç’in Ankara Büyükelçisi Bakanlığımıza çağırılarak tepkimiz ifade edilmiştir."

Büyükelçiye, ayrıca eylemi şiddetle kınadığımız ve protesto ettiğimiz güçlü ifadelerle bildirilmiş, İsveç’in Üçlü Ahitname’yle verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlali olan ve ülkemizin açıkça tehdit edildiği bu tür terör eylemlerine müsaade edilmemesi talep edilmiştir.

Bu çerçevede, eylemin faillerinin tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapılması ve İsveç’in taahhütlerini yerine getirmesi yönündeki beklentimiz vurgulanmıştır."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuya ilişkin olarak "Sarı torbalara itiraz edenler, İsveç'te terörün hain yüzüyle tekrar karşılaşmıştır. Dünyadaki terör örgütlerini de dize getireceğiz derken bunu kastetmiştik." ifadesini kullandı.

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da,"İsveç’in başkenti Stockholm’de Cumhurbaşkanımız aleyhine yapılan iğrenç ve menfur eylemi en şiddetli şekilde kınıyoruz. Tepkimizi ve beklentimizi İsveç makamlarına ilettik. Somut adım atmaları hukukun ve yaptığımız anlaşmanın gereğidir." açıklamasını yaptı. 

Geçtiğimiz günlerde, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO üyeliği için Türkiye’nin tüm taleplerini karşılayamayacaklarını açıklamıştı.