Dünya

İsveç Başbakanı: AB'nin Ukrayna konusundaki bölünmeleri, ABD'ye yanlış sinyaller gönderiyor

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "Eğer ABD'nin Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesini istiyorsak, Avrupa da Amerikan halkına Ukrayna'yı desteklemeye devam ettiğimizi göstermelidir" dedi

14 Aralık 2023 10:39

T24 Dış Haberler

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Avrupa Birliği'nin (AB) bu hafta Ukrayna'ya mali ve siyasi destek konusunda anlaşmaya varamamasının, Cumhuriyetçilerin Kiev'e daha fazla fon sağlanmasına karşı çıktığı ABD'ye tehlikeli bir sinyal göndereceği uyarısında bulundu.

Bugün Brüksel'de başlayacak AB Liderler Zirvesi öncesinde Financial Times'a konuşan İsveç Başbakanı Kristersson, AB üye ülkelerin 50 milyar euroluk yardım ve Ukrayna ile AB üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunda anlaşmaya varamamaları halinde Washington'a nasıl bir mesaj gönderecekleri konusunda endişeli olduğunu söyledi.

"Avrupa da Amerikan halkına Ukrayna'yı desteklemeye devam ettiğimizi göstermelidir"

Kristersson, "Beni en çok endişelendiren şey, Avrupa'nın bölünme işaretleri göstermesi halinde bunun ABD'ye bir işaret olacağı gerçeği. Ve tam tersi. Eğer ABD'nin Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesini istiyorsak, Avrupa da Amerikan halkına Ukrayna'yı desteklemeye devam ettiğimizi göstermelidir" dedi. 

İsveç Başbakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son iki yılda sahip olduğumuz ana güç kaynağı, AB ülkelerinin bu kadar birlik içinde olması ve transatlantik bağlantının bu kadar iyi işlemesiydi. Bu çok değerliydi."

Orban engeli 

Macaristan Başbakanı Victor Orban, Ukrayna'ya mali destek ve Kiev ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını desteklemiyor. Ancak AB'nin Budapeşte'ye daha fazla fon sağlaması koşuluyla zirvede bir mali anlaşmaya varabileceğinin sinyallerini verdi. Üyelik müzakereleri konusundaki olumsuz tavrını ise sürdürüyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu hafta Arjantin'de bir araya geldiklerinde Macaristan Başbakanı Orban'a Ukrayna'nın AB üyeliğini engellemek için hiçbir nedeni olmadığını belirterek, "Bana bir neden söyleyin, üç değil, beş değil. Bir cevap bekliyorum" dedi.