Dünya

İsveç adım attı: IŞİD’e özel mahkeme geliyor

Trump, ABD Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine batılı ülke vatandaşı IŞİD'lileri geri almaları için çağrı yapmıştı

17 Mayıs 2019 14:24

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kuzey ve doğu Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonlarda yakalanan IŞİD’lilerin uluslararası gözlemcilerin katılımıyla özel bir mahkemede yargılanması için Stockholm yönetimi harekete geçti. Söz konusu bir yargılama için İsveç’in girişimiyle 3 Haziran’da ilk uluslararası toplantının gerçekleşeceği öğrenildi. Toplantının hazırlıklarına ilişkin Fransız haber ajansı AFP’ye bilgi veren İsveç İçişleri Bakanı Mikael Damberg, devletlerin böylesi bir yargılanmayı artık gündemlerine almaları gerektiğini belirtti.

Yeni Yaşam'ın haberine göre bakan Damberg, toplantıya katılacak ülke temsilcilerinin sadece görüş alışverişinde bulunmayacağını, aynı zamanda IŞİD’lilerin hangi suçlardan yargılanacağını belirleyeceğini söyledi. İsveçli bakanın verdiği bilgilere göre hali hazırda Hollanda, Fransa, İngiltere ve Belçika girişime olumlu yanıt verdi.

Yerinde yargılama

IŞİD’lilerin Avrupa’ya getirilip yargılanmaları yerine, bulundukları yerde mahkeme karşısına çıkmalarının daha iyi olabileceğini savunan bakan Damberg, gerekçesini ise şu sözlerle dile getirdi: 

“Bulundukları Orta doğu’da mahkemenin kurulması daha fazla kişinin yargılanması ve yargılanacak kişiler hakkında daha fazla bilginin toplanması açısından önemli olur diye düşünüyoruz.”

Avusturya da harekete geçti

Geçen ay Avusturya da DSG’nin elindeki IŞİD üyelerinin uluslararası bir savaş suçluları mahkemesinde yargılanması için harekete geçmişti. Bunun için Avusturya İçişleri Bakanı Herbert Kickl, Avrupa Birliği Komisyonu’na başvurmuştu. Avrupa Birliği Viyana’nın bu talebine henüz bir yanıt vermedi.

Trump çağrı yaptı

ABD Başkanı Donald Trump, geçen şubat ayında “Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı ortaklarından, Suriye’de yakaladığı 800’ü aşkın IŞİD savaşçısını yargı önüne çıkarmak için geri almalı. Başka alternatif yok, zira onları serbest bırakmaya zorlanırız” çağrısında bulunmuştu. Ancak şimdiye kadar özellikle Almanya ve İngiltere gibi ülkeler Trump’ın talebine olumsuz yanıt vermişti.

800 yabancı IŞİD'li

2 bin 800’den fazla IŞİD’li YPG’ye bağlı özel birliklerin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanmıştı. Bunlardan 800’den fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Şimdiye kadar sadece Fransa, Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını Kuzey Suriye yönetiminden istemişti