Gündem

İstismar mağduru çocuklara, "Hocan sana dokunurken bir şey hissettin mi? Notların için iftira mı atıyorsun?” diye sormuşlar

16 Ocak 2023 10:06

Kırşehir’de bir fen lisesinin yurdunda kalan yaşları 13 ile 14 arasında değişen yedi kız öğrencinin yurt müdürü tarafından istismar edilmesiyle ilgili açılan davada, çocuklara, “Hocan sana dokunurken bir şey hissettin mi?”, “Notların için iftira mı atıyorsun?” gibi sorular yöneltildiği ortaya çıktı. Çocukların avukatı Çisel Demirkan, bu duruma, "Mağdurları suçlu göstermeye çalıştılar. Ama bu çocuklar susmadı, susmayacak" tepkisini gösterdi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, söz konusu davaya müdahil olan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Demirkan, süreci anlattı. Demirkan, “Çocuklarımızın artık hiçbir yerde güvende olmadıklarını bilerek yaşıyoruz” dedi. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığını anımsatan Demirkan, “Ayrıca insan haklarına bu yoğunlukta saldırının yapıldığı düzende çocukları korumak ne kadar mümkün olabilir?” diye sordu.

"Küçücük çocuklara iftira atıyorlar"

Soruşturma ve kovuşturma evresinde çocukları koruyan bir tutumun sergilenmediğini savunan Demirkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Olayı onlara defalarca yaşatıyoruz. Küçücük çocuklara iftira atıyorlar. Bu çocuklar aylarca uğradıkları istismarı, cinsel saldırıyı anlatmaya korktular. ‘Bu eylemler yapılırken kimseye söylemediniz, bağırmadınız’ diyerek, ifadelerinde çelişki olduğunu belirterek çocukların üzerine gittiler. Çocuklar, istismara maruz kalırken nasıl davranmaları gerektiği konusunda da ahkam kesiyoruz. ‘Hocan sana dokununca bir şey hissettin mi? Neden bu saate kadar kimseye anlatmadım? Notunun kötü olduğunu söylediği için mi bunu yaptın?’ gibi sorularla mağdurları suçlu gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu çocuklar susmadı ve kendi haklarını kendileri aradılar. Yaşadıklarını anlattılar. Biz de Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak çocukların ve kadınların daima yanında olacağız. Bu düzen değişene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Dosyaya bakan savcı da mütalaasında, “Öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişki sınırı aşıldı” notuyla müdüre yönelik en ağır cezayı istedi.

Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan okul müdürüne yönelik kararın, 31 Ocak’ta görülecek mahkemede verileceği kaydedildi.