Gündem

İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı düzenleyen Albashır: "Çantada bomba olduğunu bilmiyordum, beni kardeşlerimle tehdit ettiler”

Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilirken 29 şüphelinin sınır dışı edilmesine karar verildi

17 Kasım 2022 17:25

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı terör saldırısının şüphelisi Ahlam Albashir’in savcılık ifadesi ortaya çıktı. Albashir ifadesinde, "terör örgütü YPG mensubu olduğunu" söyleyerek, “YPG tarafından bana Türkiye’ye gitmem gerektiği söylendi ama neden olduğu söylenmedi. Bilal’le birlikte İstanbul’a geldik. Olay günü Taksim’e dördüncü kez Bilal ile birlikte gittik. Sonra Bilal’e bir telefon geldi. Bana, ‘Sen bekle, ben geleceğim’ dedi. Bilal’i beklerken bir kozmetik mağazasına girdim. Oradan kendime rimel aldım. Banka oturdum. Çantaya elimle baktığımda, üstte cips vardı. Elimle yokladığımda, altta yumuşak bir şey vardı. Uyuşturucu olduğunu düşündüm. Çantada bomba olduğunu bilmiyordum. Beni kardeşlerimle tehdit ettiler” dedi.

Tutuklanma talebiyle hakimliğe sevk edildi

Beyoğlu'ndaki bombalı saldırıya ilişkin gözaltına alınan Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli, tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen 49 şüpheli, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında görevli 29 Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulandı.

İfade işlemlerinin ardından savcılık, 49 şüpheliden Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu 17'sini ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "kasten öldürmeye yardım" suçlarından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk etti. Savcılık, 3 şüpheliyi adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk ederken, diğer 29 şüphelinin sınır dışı edilmesine karar verildi.

TIKLAYIN | 'İstiklal bombacı'sının Esenler'deki mahallesinden tanıklıklar; atölyede, bakkalda, kasapta, kahvede, sağlık merkezinde neler yapıyordu?

Patlamadan önce Taksim’e üç kez gittiğini söyledi

İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’ne bombalı çantayı bıraktığı tespit edilen Ahlam Albashir, gözaltındaki 48 şüpheliyle birlikte bu sabah adliyeye sevk edildi. Albashir’in ifadesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca alındı. Savcılık ifadesi yaklaşık 6 saat süren Albashir, patlamadan önce Taksim’e üç kez gittiğini söyledi, Taksim’e keşif yapmak için gittiği iddiasını ise kabul etmedi.

"Uyuşturucu olduğunu düşündüm”

Savcılık ifadesinde, "terör örgütü YPG mensubu olduğunu" söyleyen Albashir, “YPG tarafından bana Türkiye’ye gitmem gerektiği söylendi ama neden olduğu söylenmedi. Bilal’le birlikte İstanbul’a geldik” dedi.

Taksim’e gezmek için gittiklerini savunan şüpheli, “Olay günü Taksim’e dördüncü kez Bilal ile birlikte gittik. Bilal, çantaya abur cubur koydu. Sonra Bilal’e bir telefon geldi. Bana, ‘Sen bekle, ben geleceğim’ dedi. Bilal’i beklerken bir kozmetik mağazasına girdim. Oradan kendime rimel aldım. Banka oturdum. Çantaya elimle baktığımda, üstte cips vardı. Elimle yokladığımda, altta yumuşak bir şey vardı. Uyuşturucu olduğunu düşündüm” diye ifade verdi.

"Patlama olunca kaçtım"

Ahlam Albashir, bankta oturduğu sırada ‘Hacı’ kod adlı kişiden telefon aldığını söyleyerek, “‘Çantayı bırak git’ dedi. Ben de çantayı bırakıp yürümeye başladım. Yol üstünde bir parfümcü gördüm. Orada parfüm bakarken patlama gerçekleşti. Kaçmaya başladım. Yolda durdurduğum taksiye bindim. Taksici bana telefonundan patlama olduğunu gösterince ne olduğunu anladım” dedi.

“Çantada bomba olduğunu bilmiyordum" 

Albashir, savcılıktaki ifadesinin devamında ise “Taksiyle Esenler’e gittim. Oradan da korsan taksiyle Küçükçekmece’deki eve geçtim. Çantada bomba olduğunu bilmiyordum. Beni kardeşlerimle tehdit ettiler. Annem ve babam öldü. 6 kardeşim var. 3’ü Suriye’de savaşta öldü. Biri de sakat kaldı” diye konuştu.

"Savcılığın sevk kararını açıklaması bekleniyor"

Türkiye'ye 27 Temmuz'da Bilal Hassan ile geldiğini yineleyen Arap kökenli Albashır, "Münbiç'te YPG içinde Arap kökenli var mı?" sorusuna, "Var, en ön safta onları kullandılar." yanıtını verdi. Öte yandan, Albashır İstiklal Caddesi'ne giderken Bilal Hassan'ın kaçmak üzere Edirne'ye doğru yola çıktığı tespit edildi. Şüpheliyi, saldırının ardından Esenler'den araçla alıp Küçükçekmece'de yakalandığı eve götüren Ahmed Jarkas ise ifadesinde, korsan taksicilik yaptıklarını, sadece insanları götürüp getirdiklerini iddia etti. Tüm şüphelilerin ifadeleri tamamlanırken, savcılığın sevk kararını açıklaması bekleniyor.

Albashır'ın ifadesi yaklaşık 5 saat sürdü

Şüphelilerin sabah saat 11.00 sıralarında 29 Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeleri alınmaya başlandı. Şüpheli Ahlam Albashır'ın ifadesi ise saat 11.30'da alınmaya başlandı ve saat 16.00 sıralarında ifadesi tamamlandı. (AA/ANKA)

TIKLAYIN | İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı düzenleyen Albashır'ın ifadesi ortaya çıktı