Dünya

İstifaya zorlanan Bolivya lideri Morales: Dönemimi bitirmeme izin verin, bir sonraki seçimlerde aday olmayayım

20 Kasım 2019 14:43

T24 Dış haberler

Bolivya'nın haftalarca süren protestoların ardından askeri bir darbe ile istifaya zorlanan ve ardından Meksika'ya sığınan eski devlet başkanı Evo Morales, eğer devlet başkanı olarak dönemini doldurmasına izin verilirse bir sonraki seçimlere katılmamaya razı olduğunu söyledi. 

Wall Street Journal'a konuşan Morales, kendisine birkaç ay daha görevini yürütme hakkı verilirse muhalefetle beraber çalışarak yapılacak yeni seçimleri denetlemesi için yeni bir seçim kurulu seçilmesi için çaba sarf edeceğini ifade etti. Bolivya'da 20 Ekim'de yapılan seçimlerde Morales sandıkların tamamı açılmadan zafer ilan etmişti. Seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiaları protestolara sebep olmuştu ve OAS da yapılan inceleme sonucu seçimlerin uygun sekilde yapılmadığı sonucuna varmıştı. Morales, askerin müdahalesinden önce yeni bir seçim kurulu kurulması ve yeni bir seçim yapılmasını kabul etmişti.

Morales, istifa etmek zorunda kaldığı 10 Kasım tarihinden sonra kendi destekçileri ile kendini devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez'in destekçileri arasında çıkan arbedeler hakkında, "Harekete geçen insanların temennisi diktatörlüğün istifa etmesi" dedi.