Gündem

İşten atılan Üsküdar Belediyesi işçileri: Seçimden önce niye işten çıkarmadınız?

“Bu kadar işçi kıyımı olurken birileri rahat masalarında oturuyor"

29 Ekim 2019 14:41

Üsküdar Belediyesi’nde işten atılan işçiler, “Başkan baksana kaç kişiyiz saysana” pankartıyla bugün de Belediye önünde bir araya geldiler. Haklarında işe sarhoş geldikleri iddialarına sert bir dille yanıt veren işçiler, "Kalkıp ilçeyi yöneten bir başkan olarak bu karalamayı yapıyorsa bu ilçeyi, bu insanları nasıl yönetmesini bekleyeceğiz?" sözleriyle tepki gösterdi. Bir işçi, "Bizler sizi buraya getirirken her şey toz pembeydi. Bugünkü sorun yoksulları, mağdurları ve işçileri sokağa atmak" derken, bir diğer işçi de, "Seçimden önce niye işten çıkarmadınız?" diye sordu.

7. kez Belediye önünde bir araya gelen işçiler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in 14 kişinin işten atıldığını, bu kişilerin alkol aldığı iddialarına yanıt verdiler. İşçiler açtıkları pankarta, isimlerine ulaşabildikleri 42 kişinin isimlerini ve işten atılmadan önce çalıştıkları departmanları tek tek yazdılar.

“İş başında alkol alındıysa tutanakları ortaya koysun"

Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nde çalışan ve 5 yıl çalıştıktan sonra işten atılan işçilerden Evin Çelik, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ‘içki içtikleri için işten atıldılar’ iddialarına yanıt verdi. Çelik, “İş başında alkol içilmişse tutanak ve delillerini ortaya koyacak, ondan sonra konuşacak. İlçeyi yöneten bir başkan bu karalamayı yapıyorsa ilçeyi nasıl yönetecek?” diye sordu:

“Sigara veya alkol eğer iş başında içilmişse tutanak tutacak. Tutanağı yoksa kalkıp bu karalamayı yapmayacak. Dışarıda, özel hayatımda benim içkim, alkolüm, sigaram herhangi bir şeyim kimseyi hiçbir şekilde ilgilendirmez. O benim özel hayatımdır. Günahı benim, sevabı benim. Eğer işime yansıttığımı söylüyorsa da bununla ilgili tutanak ve delillerini önce ortaya koyacak, ondan sonra konuşacak. Kalkıp ilçeyi yöneten bir başkan olarak bu karalamayı yapıyorsa bu ilçeyi, bu insanları nasıl yönetmesini bekleyeceğiz? Ben sadece bunu soruyorum.”

“Seçimden önce niye işten çıkarmadın?"

İki yıl Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde çalıştıktan sonra işten atılan işçilerden Mustafa Kasap, şöyle konuştu:

“Sayın Başkan haksız hukuksuz yere, hiçbir gerekçe sunmadan bizleri işten çıkardı, bizleri kapının önüne koydu. Sayın Başkan neden böyle yaptınız? Seçimden önce niye çıkarmadın bizleri de seçim bittikten sonra kapının önüne koydun? Sadece bizim bildiğimiz 220’nin üzerinde işten çıkarılan işçi var. İsmine ulaşabildiğimiz 43 kişi var. Kendisi 14 kişi, onlar da sarhoş, içki içerek işe geliyor diyor. Sizler bizim içki içtiğimize inanıyor musunuz? Bizim buraya sarhoş geldiğimize inanıyor musunuz? Bu büyük bir iftira. Bu iftirayı asla kabul etmiyoruz. Eğer böyle birisi varsa çıksın açıklasın. 'Çamur at izi kalsın' şeklinde insanları yaftalamasınlar. Hukuk mücadelemizi de vereceğiz.

Medya gücünüz var, polisiniz var, zabıtanız var. Ak Parti’nin, Sayın Cumhurbaşkanımızdan güç almaya çalışıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız bizlere sahip çıksın. Bizim kaderimizi bir kişinin iki dudağı arasına bırakmasın.  Üç buçuk aydır mücadele ediyoruz.”

“Evimize para götüremiyoruz, çocuklarımıza harçlık veremiyoruz"

İki yıl Temizlik İşleri’nde çalıştıktan sonra İşten atılan Ercan Yılmaz şunları söyledi:

“Yedi haftadır buradayız. Bizlere 70 tane iftira atanlardan bir tanesi karşımıza çıkıp veya bürosuna çağırıp bize herhangi bir suçlamada veya açıklamada bulunmadı. Bugün burada olmamızın nedeni elimizden işimizin alınması. Öncelikle Üsküdarlılara ve sonra İstanbul’a, Türkiye’ye açıkladık. Bizi duyan olmadı. Kimse yanımızda olmadı. Ülkeyi yönetenlerin hiçbiri duymadı. Siyasi partilere seslendik, birisi yanımıza gelmedi. Cumhurbaşkanımıza seslendik o da bizi duymadı. Kime sesimizi duyuracağımızı bilmiyoruz. İki ayı geçti işsiziz. Evimize para götüremiyoruz, çocuklarımıza harçlık veremiyoruz. Okullarına harçlıksız gidiyorlar. Bugün Cumhuriyetin kuruluşu. Bu milletin kurduğu Bu Cumhuriyet ne yazık ki bugün bu milletin evladını, bizlerin seçtiklerimiz maalesef işten çıkardılar. Hiçbir gerekçe göstermeden, hakkımızda hiçbir tutanak tutulmadan işten çıkardılar. Tek gösterdikleri sebep: Performansınız düşük. İçki içtiniz diyorlar, kavga çıkardınız diyorlar. İşe gelmediniz diyorlar. Bir tanesini ispatlayın, bütün Türkiye’den özür dileyeceğiz. Bu kadar iftiraya, yalana gerek yok."

“Bu kadar işçi kıyımı olurken birileri rahat masalarında oturuyor"

Ercan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Bizler sizi buraya getirirken her şey toz pembeydi. Bugünkü sorun yoksulları, mağdurları ve işçileri sokağa atmak. Kimsenin kimsesi olan yüce Allah’a sığınıyoruz. Onların makamları var ama Allah birgün o makamları onların elinden nasıl alacak hepimiz göreceğiz. Ataşehir’de, Maltepe’de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, İzmir’de bu kadar işçi kıyımı olurken birileri masalarında rahat nasıl oturuyor, evlerinde çocuklarının yüzlerine nasıl bakarak konuşuyorlar onu da bilmiyoruz. Bazı büyük medyalar tutup haber yaptılar: Bunlar içki içiyor dediler. Biz onları buraya davet ettik ama onlar gelmediler. Halkımıza şikayet ediyoruz.”

“Engelli işçileri neden işten çıkardınız?"

İşçilerden Yavuz Selim Aslan, yüzde 42 engeli olmasına rağmen işten atılmasına şu sözlerle dikkat çekti:

“Belediyeye engelli kadrosundan girdim. Yüzde 42 engelim var. Engelli kadrosundan girdiğim halde işimden oldum. Normalde medyada açıklama yapıyorlar, engellileri işten çıkaramayız, öyle bir yasa var diye. Peki bu kanun nerede ki ben işten çıkardılar beni? Benim gibi 5-6 engelli daha var. %70 var, %80 var. Niye engelli arkadaşlarımızı işten çıkardınız? 32 yaşındayım. Değil içki, sigara dahi hiçbir şey ağzıma sürmemişim. Bu iftirayı kabul etmiyorum.”

“Üsküdar belediye başkanı çıkıp bizi neden işten attığını açıklasın"

Üsküdar Belediyesi’nde işten atılan işçiler haklarını aramaya devam ediyor. Üsküdar Belediyesi’nde 4 sene çalışan ardından haksız ve gerekçesiz işten atılan Eyüp Menteş kendilerini işten atan ve işçilerle görüşmeyen belediye başkanı Hilmi Türkmen’e tepki gösterdi. Menteş konuşmasında, “Yaklaşık 7. basın açıklamamız burada, Sayın Hilmi Türkmen her seferinde bize yüz yüze değil de sosyal medya üzerinden cevap verdi” dedi.

Menteş devamında, “Bir başkan çıkardığı personele karşı yüz yüze görüşmüyorsa onda bir sıkıntı vardır. Eğer siz Üsküdar’ın başkanıysanız çıkın karşımıza bizi neden işten çıkardığınızı açıklayın” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in iddiaları ile ilgili konuşan Eyüp Menteş, “Biz sadece 14 kişiyi yüz kızartıcı suçtan işten çıkardık dediniz. O zaman bu listede yazan arkadaşlarla görüşebilir miyiz? Sizin çıkardığınız 14 kişi ise biz burada sadece birbirini tanıyan 22 kişiyiz” dedi.

“150 kişiyi buraya getiririz ama altından kalkamazsınız"

Hilmi Türkmen’e görüşme çağrısı yapan Menteş, “Gelin buradaki 22 kişiyle masada oturun, işlerine geri döndürün” dedi. Devamında da, “Sayın başkanım biz buraya 150-200 kişiyi buraya getiririz ama bunun altından kalkamazsınız. Bu hem size hem bize sıkıntı olur bunu siz daha iyi biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Eylemlere ilk kez katılan işçi Bayram Recep Çilenk, herhangi bir sebep gösterilmeden işten çıkarıldığını söyledi. 10 ay çalıştıktan sonra işten atılan Çilenk, “Çalışmayan biriysem neden 10 ay işte tuttular?” diye sordu. “Hiç içki, sigara ya da bu tip şeyler kullanmadım" dedi.