Yaşam

İşte Yiğit Aksakoğlu hakkındaki tahliye kararına yazılan muhalefet şerhi

Aksakoğlu^nun tahliyesine karşı çıkan hâkim, itirazın gerekçesi olarak 'kuvvetli suç şüphesinin varlığı'nı gösterdi

26 Haziran 2019 17:49

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklu yargılandığı 16 sanıklı davanın Silivri Cezaevi'nde görülen ilk duruşmasında Aksakoğlu hakkında tahliye kararı verildi.

TIKLAYIN - Yiğit Aksakoğlu: 220 gece cezaevinde yatacağımı bilsem hiç olmazsa bir gece Gezi'de yatardım

Tahliye kararına ise bir üye muhalif kaldı. Aksakoğlu'nun tutukluluk halinin devam etmesi gerektiğini savunan üye hâkim muhalefet şerhinde "Aksakoğlu'nun üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti ile öngörülen cezanın üst sınırı, kuveetli suç şüphesinin varlığına işaret eden somut olgu ve kanıtlar bulunması (tape kayıtları, teknik ve fiziki takip tutanakları, tanık beyanları ve sair dosyaya yansımış deliller) sanığa atılı suçun tutuklama nedenlerinin yasal karine olarak varsayıldığı 5271 sayılı CMK'nun 100/3-1 maddesinde sayılan katalog suçlardan oluşu, sanığa atılı suçun kanunda öngörülen alt ve üst sınırının kaçma kuşkusunu somutlaştırması, yargılama sonucunda eylemlerinin sübutu halinde verilmesi muhtemel verilmesi muhtemel ceza veya güvenlik tedbiri ile tutuklama tedbirinin Anayasa'nın 13. maddesi ile AİHM kararları bağlamında orantılı ve ölçülü oluşu tutuklama sebep ve koşullarında bu aşamada herhangi bir değişiklik olmaması, tüm bu nedenlerle bu aşamada adli kontrol hükümleri ile yeterli ve etkili hukuksal denetimin sağlanamayacağı yönünde oluşan kanaat ile birlikte değerlendirildiğinde sanık Yiğit Aksakoğlu'nun tahliyesi yönündeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum" görüşünü savundu. 

TIKLAYIN - İşte, Gezi Parkı davasında 221 tutukluluktan sonra tahliye edilen Yiğit Aksakoğlu hakkındaki mahkeme kararının tam metni

Konuya ilişkin mahkeme kararı şöyle: