Gündem

İşte Kılıçdaroğlu’nun "tabanı heyecanlandıracak açıklama"sının kulislere yansıyan detayları

06 Ağustos 2023 07:53

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “tabanı heyecanlandıracak açıklama"sının tüzükle ilgili olduğu, “değişim” tartışmalarına bu şekilde yanıt vereceği belirtiliyor. Buna göre, tüzüğe önseçim eklenecek, dönem sınırlaması gelecek, genel başkan adayını üyeler belirleyecek. Kulislerden aktarılana göre, Kılıçdaroğlu, bu hamleyle “Değişim kişiyle değil, ilkeyle olur” mesajı verecek.

CHP, “değişim” veya “yenilenme” kavramları üzerindeki çatışmaların gölgesinde kurultay sürecini sürdürürken, Kılıçdaroğlu’nun “önümüzdeki günlerde ‘en demokratik tüzük’ olan 73 tüzüğünü aşan, parti tabanını heyecanlandıran ve devrimsel nitelikte” olacak bir açıklama yapmaya hazırlandığı iddiaları gündeme geldi.

Cumhuriyet’ten Aytunç Ürkmez’in haberine göre, genel merkezin aylardır “tüzük değişim çalışmasını” sürdürdüğü öğrenildi. Tüzük değişimi kapsamında, muhalefetin dile getirdiği “belediye ve ilçe başkanları ile milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi ve dönem sınırlaması getirilmesi” maddesinin yer aldığı öğrenildi. Bunun yanı sıra kurmaylar, “genel başkan adaylarının üyelerin seçimiyle belirlenmesi, delegelerin seçimiyle kazanmasını” sağlayacak düzenlemenin de gündemde olduğunu söyledi. Ayrıca “görevden alınmaları zorlaştıracak ve itirazları kolaylaştıracak” bir düzenlemenin de yapılması bekleniyor.

Öte yandan “60 kişilik parti meclisinin (PM) 80 ya da 100 kişiye çıkarılması” ve “PM’de mesleki temsiliyetin sağlanmasını” içeren bir değişimin de hedeflendiği iddia edilirken “Merkez yönetim kurulu üyelerinin (MYK) PM’de yapılacak bir seçimle belirlenmesinin” de düşünüldüğü kulislerde konuşuluyor.