Politika

İşte İmamoğlu ve Binali Yıldırım'ın katıldığı ortak yayında adaylara yöneltilen sorular

İki aday birbirlerine de birer soru yöneltti

17 Haziran 2019 03:11

AKP’nin başvurusu üzerine YSK’nın aldığı iptal kararı nedeniyle 23 Haziran’da yenilenecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine günler kala CHP’nin adayı Ekrem İmamoğluile AKP’nin adayı Binali Yıldırım gazeteci İsmail Küçükkaya'nın moderatörlüğünde karşı karşıya geldi. Program adaylara eşit süre eşit soru esasına göre, yönetildi. İlk başka 20 olarak belirlenen soru sayısı, adayların daha konuşulması gereken konular olduğu yönündeki anlaşmasının ardından artırıldı. Ayrıca adaylar da birbirlerine birer soru yöneltti.  İmamoğlu, 31 Mart’ta AA’nın veri akışının kesilmesini ve İstanbul sokaklarına asılan “Gönül Belediyeciliği kazandı” afişlerini sordu. Binali Yıldırım ise, İmamoğlu’na İBB verilerinin kopyalanması talimatını neden verdiğini sordu.

İsmail Küçükkaya ise iki isme şu soruları yöneltti:

  1. Biz bu seçime niye gidiyoruz
  2. YSK kararı ile ilgili ne oldu? Anadolu Ajansı veri akışını neden kesti ?
  3. 31 Mart bitti, bu seçimi anlatmanızı isteyeceğim. Bu seçim neyin seçimi, bu seçimin manası ne? Mesela Sayın Erdoğan geri planda kalmış görünüyor?
  4. Yeniden sayımı AK Parti hep söylüyor. 23 Haziran için sözlerinizi bekliyorum
  5. 31 Mart’ta sandığa gitmedim ya da Yıldırım’a oy verdim. Ben neden İmamoğlu’na oy vermeliyim?
  6. 31 Mart’ta sandığa gitmedim ya da İmamoğlu’na oy verdim. Ben neden Yıldırım’a oy vermeliyim?
  7. (Binali Yıldırım’a) Doğalgaz indirim, su indirimi yapıldı. ’25 yıldır İBB’yi yönetiyorlar neden bugüne kadar yapmadılar’ eleştirileri var. Ne diyeceksiniz?
  8. Sayın İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 18 günlük icraatınız oldu. 18 gün ne oldu?
  9. (Binali Yıldırım’a) Sayın Cumhurbaşkanı dün açıklama yaptı. ‘Nihayetinde bir İstanbul seçimi. Kazanan görevinin başına geçecek’ dedi. Seçim sonuçlarına yeniden itiraz edecek misiniz?
  10. (Ekrem İmamoğlu’na) Siz seçim sonucunu kabul edecek misiniz?
  11. (Ekrem İmamoğlu’na) Ordu’da VIP’te ne oldu, neden sinirlendiniz, valiye hakaret ettiniz mi?
  12. Sayın Yıldırım partinizde güçlü bir isimsiniz. İzmir’e kaybettiniz, İstanbul’da geride kaldınız. Bunun analizini yaptınız mı? (Bu soruyu anlamadı Yıldırım, bunun üzerine Küçükkaya ‘ Bu seçim sonuçları sizleri şaşırttı mı; öyle sorayım?’ dedi.
  13. Sayın Yıldırım, Sayıştay raporu var; 753 milyonluk zarardan söz ediliyor. İhtiyaç dışı araç, vakıflara verilen paralar…  Siz belediye başkanı olursanız bu tabloyu nasıl değiştireceksiniz?
  14. Sayın İmamoğlu seçilirseniz israfı, vakıflara aktarılan paraları nasıl engelleyeceksiniz? Binali Yıldırım’ın ‘Sayıştay raporu yalan’ sözlerine ne diyeceksiniz?
  15. Binali Bey FETÖ imasında bulundu iki kez; Sayın İmamoğlu siz belediye başkanı olursanız FETÖ ile nasıl mücadele edeceksiniz? Bunların okuluna gittiniz mi, Pensilvanya’yı ziyaret ettiniz mi?
  16. Sayın Yıldırım FETÖ ile mücadele bağlamında siz seçilirseniz İBB olarak neler yapacaksınız? Siz FETÖ yurtlarında kaldınız mı, okullarında okudunuz mu?
  17. Sayın Yıldırım kent yoksulluğu, işsizlik konusunda neler yapacaksınız?
  18. Sayın İmamoğlu seçilirseniz işsizlik, kadın istihdamı, kent yoksulluğu konusunda neler yapacaksınız?
  19. Ben Kürt kökenli, Türkiye Cumhuriyeti aşığıyım. Gelişmeleri takip ediyorum. İstanbul’da yaşayan bir Kürt vatandaş olarak size oy vereyim; beni ikna edin?
  20. Seçilirseniz mal varlığı beyanında bulunacak mısınız; ailenizin mal varlığı ile birlikte?
  21. İstanbul’da 500 binden fazla Suriyeli var. İBB adayları olarak Suriyeliler meselesinde neler yapacaksınız?
  22. Ülkemizin gelişmesi için, toplumsal hayatın güçlenmesi için, kadınların toplumsal hayatta güçlenmesi çok önemli. Kadının güçlenmesi, istihdamının artırılması konusunda neler yapacaksınız?
  23. Çarpık kentleşme; hangi belediye olursa olsun hazin bir durum. Deprem alanları kalmamış, AVM, rezidans olmuş. Bu sorunu nasıl çözeceksiniz?
  24. Gençler, engelliler konusunda neler yapacaksınız?
  25. İstanbul’un en büyük sorunlarından biri de ulaşım, ne yapacaksınız, ne vaat ediyorsunuz?
  26. Moderasyonumu nasıl buldunuz, adil miydi?