Gündem

İşte deprem bölgesindeki işkenceyle ölümün belgesi: "Direnç gösterdi, kafasını duvara vurdu"

13 Şubat 2023 11:45

Deprem bölgesinde yağma ve hırsızlık yapanlara yönelik işkence ve dayak görüntülerinin sürmesi, medyaya yansıyan görüntülerle ilgili olarak soruşturma açılmaması ve işkence ile dayağın meşrulaştırılması, ölümle sonuçlandı. Hırsızlık yaptığı gerekçesiyle Hatay’da gözaltına alınan Ahmet Güreşçi (28) işkence görmesi ve darp edilmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Kafatası ve burun kırığı olduğu tespit edilen Güreşçi hakkında gözaltı işlemini yapan jandarmanın, "Hırsızlık yaptığı için halk zaten dövmüştü. Yakalama anında direnç gösterdi, kafasını duvara vurarak kaçmaya çalıştı" şeklinde tutanak düzenlediği ortaya çıktı. Buna karşılık, Güreşçi’nin yaşadığı köydeki evinden, ailesinin yanından gözaltına alındığı iddia edildi. Jandarmanın, işkenceyi belgelemek için görev yapan avukatları da tehdit ettiği öne sürüldü. 

Çağdaş Hukukçular Derneği, dün akşam twitter hesabından, Hatay Büyükburç Mahallesi’ndeki evinde jandarma tarafından gözaltına alınan Güreşçi’nin gözaltında, işkence sonucu yaşamını yitirdiğini duyurdu. Güreşçi ile birlikte gözaltına alınan Sabri Güreşçi’nin de işkence gördüğü, halen gözaltında olduğu belirtildi.

"İşkence yapmadık" tutanağı

Güreşçi’nin ölümünün ardından, gözaltında ölmediğini, işkence yapılmadığını kanıtlamak için jandarma tarafından bir dizi işlem yapıldığı ortaya çıktı.

Jandarma tarafından düzenlenen tutanakta, Güreşçi’nin 11 Şubat’ta yağmaya katıldığı, bunun üzerine darp edildiği belirtildi.

Aranan Güreşçi’nin 12 Şubat’ta gözaltına alındığı, bu sırada kolluk güçlerine direndiği ifade edildi. Güreşçi’nin daha sonra serbest kalmak için kafasını duvara vurduğu belirtildi. Fenalaşan Güreşçi’nin hastaneye kaldırıldığı ve yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Aile: Sapasağlam gitti

Buna karşılık Güreşçi’nin ailesinden, çocuklarının 11 Şubat’ta değil 8 Şubat’ta hırsızlık olayına karıştığı iddiasıyla halk tarafından darp edildiği, 12 Şubat’ta gözaltına alındığı sırada sapasağlam ve sağlıklı olduğu iddiası geldi.

Sosyal medyaya, "merdivenden düştü" görüntüleri yansımıştı

Ailenin bu iddiasına karşılık, jandarmanın düzenlediği, "Kafasını duvara vurdu" şeklindeki tutanak, sosyal medyaya yansıyan görüntüleri anımsattı. Görüntülerde kolluk güçleri tarafından darp edilen biri için, "Merdivenden düştü" deniliyordu. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da bu ifadelere destek vermişti.

Kafatası ve burnu kırık

Güreşçi ile ilgili savcılık tarafından yaptırılan ölü muayenesinde, topuğunda, sırtında, kollarında morluk ve ezikler, burunda ve kafatasında kırık ve çatlak, kafa bölgesinde ve sırt bölgesinde kanama olduğu tespit edildi.

Avukatlara tehdit

Olayı belgelemek ve aile adına işlemleri yürütmek için hastaneye gelen avukatların da, "Sizin de başınıza gelir" denilerek tehdit edildiği öne sürüldü.