Kültür-Sanat

İstanbul'da film keyfi başladı

İKSV'nin düzenlediği 29. Uluslararası İstanbul film Festivali, Lütfi Kırdar'da düzenlenen törenini ardından başladı.

03 Nisan 2010 03:00

T24 - Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı'nda gerçekleştirilen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali başladı. 3 Nisan - 18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival'de birbirinden güzel ve renkli filmler sanatseverlin beğenisine sunuldu.


İşte festivaldeki bütün filmlerin gösterim günleri ve saatleri





Tören, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın konuşmasıyla başladı. Ardından, altıncı kez Festival Sponsorluğu'nu üstlenen AKBANK Genel Müdürü Ziya Akkurt ile Festival'e en büyük katkıda bulunan sponsorların temsilcilerine İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından birer teşekkür plaketi sunuldu. Plaketleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

Sunuculuğunu Ceyda Düvenci ve Yetkin Dikinciler'in üstlendiği açılış töreni boyunca Fatih Erkoç ve Kerem Görsev izleyicilere film şarkılarından derlenmiş renkli bir program sundu. Tören boyunca iki kez sahne alan ikili "Moon River", "Somewhere Over The Rainbow", "Smile" ve "Fly Me To The Moon" şarkılarını seslendirdi.



'Emek Sineması'nın en kısa sürede yenilenmesini bekliyoruz'



Açılış konuşmasının yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Uluslararası İstanbul Film Festivali, 1982 yazında bir 'film haftası' olarak izleyicisiyle buluşmasından ve 1989'da bugünkü adını almasından bu yana geçen süre içinde büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ifade etti:


"Festivalimiz bugün, özgün programında gösterilen filmlerin niteliği ve çeşitliliği ile olduğu kadar, uluslararası film endüstrisinin nabzını tutan yenilikçi yaklaşımı ile de ülkemizdeki öncü konumunu koruyor; bir taraftan da Avrupa'nın önde gelen film festivalleri arasında yer almış bulunuyor.


Bu yıl Beyoğlu, Nişantaşı ve Kadıköy'de toplam yedi sinema salonunda gösterimler gerçekleştiriyoruz. Festivale 28 yıl ev sahipliği yapan, Beyoğlu ve festivalle özdeşleşmiş Emek Sineması'nın bu yıl festival sinemaları arasında bulunamayışı, bizi çok üzüyor. Sinemaseverlerin gönlündeki özel yeri ile kültür birikimimizin önemli simgelerinden biri olan Emek Sineması'nın en kısa sürede yenilenerek, mevcut 863 koltuğu ve aynı konumuyla kentimizin kültür-sanat yaşamına geri kazandırılacağını umuyor ve bekliyoruz" dedi.



Sinema Onur ödülleri İnanır, Tuna ve Koçak'a verildi



Uluslararası İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen "Sinema Onur Ödülleri" bu yıl Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş 200'e yakın filmde imzası bulunan Mevlüt Koçak'a, 40 yıllık kariyerin 183 film sığdıran Kadri İnanır'a ve sinemaya edebiyattan sinemaya uyarladığı filmlerle unutulmazlar arasına giren Feyzi Tunay'a takdim edildi.


Mevlüt Koçak ödülünü Nurgül Yeşilçay'ın elinden alırken Feyzi Tuna'ya ödülünü Fatma Girik takdim etti. Kadir İnanır'a ise ödülünü Zuhal Olcay verdi.



'Yaşamboyu Başarı Ödülü' Marco Bellocchio'ya



Sinemaseverlerin Günaydın, Gece filmiyle yakından tanıdığı, İtalyan sinemasının önde gelen yönetmen, senaryo ve oyuncusu Marco Bellocchio festivalin açılış konuğuydu. İlk filmi Cepteki Yumruklar ile uluslararası alanda tanınan, 70 yaşını aşmasına rağmen hala kuşağının en genç sinemacılarından biri sanılan ünlü İtalyan sinemacı Marco Bellocchio'ya İstanbul Film Festivali'nin "Yaşamboyu Başarı Ödülü" verildi.


Marco Bellocchio'nun, Mussolini'nin hiçbir zaman kabul etmediği gayrimeşru oğlunun annesi Ida Dalcer'in gerçek öyküsünü anlattığı bol ödüllü son filmi Yenmek, Festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. Yenmek'in 3 Nisan Cumartesi günü saat 16:00'da Atlas Sineması'nda gerçekleşecek gösterimine Marco Bellocchio da katılarak izleyicilerle buluşacak.


Törenin ardından Radu Mihailenau'nun Fransa'da gişe rekorları kıran filmi Paris'te Son Konser / The Concert başladı. Filmin başrol oyuncusu Alexei Guskov da gecenin konukları arasındaydı.
NTV tarafından canlı yayınlanan İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'ni salonda yaklaşık 2.000'i aşkın kişi izledi.


Festivale en büyük katkıda bulunarak plaket alan kuruluşlar:


İSTANBUL 2010 AKB AJANSI adına Şekib Avdagiç, Yürütme Kurulu Başkanı

TEKNOSA adına Banu Karamuk, Halkla İlişkiler Müdürü

INTER LIMOUSINE adına Koray Çıtak, Genel Müdür

POINT HOTEL adına Cihan Yılmaz, Point Hotel Barbaros Genel Müdürü

GROUPAMA ve GROUPAMA GAN SİNEMA VAKFI adına Yılmaz Yıldız, Groupama Emeklilik Genel Müdürü

TURKMAX adına Berna Kürekçi Şendir, Digiturk Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

NTV adına Cem Aydın, Doğuş Yayın Grubu Genel Müdürü

SABAH GAZETESİ adına Fecir Alptekin Şendir, Kurumsal İletişim Grup Başkanı

EFES PİLSEN adına Dilek Başarır, Türkiye Pazarlama Direktörü

AKBANK adına Ziya Akkurt, Genel Müdür