Gündem

İstanbul Valiliği, İstanbul’da kaydı olmayan Suriyelilerin kentten ayrılması için tarih verdi

22 Temmuz 2019 13:11

T24

'Kayıtsız göçmenlerin' sınırdışı edildiği yönünde haberler gelmeye devam ederken, İstanbul Valiliği de yaptığı bir açıklamayla kentte kaydı olmayan Suriyeli sığınmacıların bir aydan kısa sürede İstanbul'u terk etmeleri gerektiği duyurusunda bulundu.

Valilikten yapılan açıklamada, 'ülkeye yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınırdışı edilmesine devam edildiği' belirtilerek, "Geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul ilinde kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verilmiştir. Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenler, İçişleri Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceklerdir" dendi. 

Otogar, gar, havalimanları ve tüm ulaşım vasıtalarında, 'yol izin belgesi' kontrollerinin sürekli olarak yapılacağının altını çizen İstanbul Valiliği, kentte 'yasal kalış hakkı bulunan' yabancıların da 'yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenebilmesi' amacıyla pasaport ve/veya Geçici Koruma Kimlik Belgelerini yanlarında bulundurmaları çağrısı yaptı. 

"'Kayıtsız göçmenler' sınırdışı ediliyor, sığınmacı statüsü farklı şehirde olanlar gönderiliyor"

İstanbul'daki 'kayıtsız göçmenlerin' tespit edilerek sınırdışı edildiği ve sığınmacı statüsünü farklı şehirlerde alanların da geri gönderildiği ilk olarak cuma günü Independent Türkçe'den Cihat Arpacı tarafından gündeme getirilmişti. Arpacı, İstanbul'daki birçok Suriyelinin geri gönderilme korkusu nedeniyle evden çıkmadığını belirterek, "Birçok kişiye göre AK Parti’nin özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kaybetmesinin nedenlerinden biri halkın Suriyeli mültecilerden duyduğu rahatsızlık. Seçimlerden sonra hükümetin mültecilere yönelik daha sıkı bir politika izleyeceğinin işaretleri geldi ve bu politika izlenmeye başlandı" yorumunu aktarmıştı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da cuma akşamı yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin 'düzensiz göçle' mücadeleyi artıracağını belirterek "Ne gerekiyorsa yapacağız. Türkiye'yi kaçak göç merkezi haline getirmek isteyenlere tarihin en ağır cezaların vereceğiz. İster Türk ister yabancı olsun bu cevabı alacaklar" demişti.

"Ülkemize yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı edilmelerine devam edilmektedir"

Bu gelişmelerin ardından bugün de İstanbul Valiliği'nden konuya dair açıklama geldi. Valilikten yapılan açıklamanın tamamı şöyle: 

1. İlimizde ikamet izinli 522.381 yabancı uyruklu, geçici koruma kapsamında 547.479 Suriyeli misafir olmak üzere toplam 1.069.860 kayıtlı yabancı bulunmaktadır.

2. Düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında ülkemize yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı edilmelerine devam edilmektedir.

3. Geçici koruma kapsamında olmayan (kayıtsız ve/veya kimliği bulunmayan) Suriye uyruklu yabancılar, İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile belirlenen illere sevk edilmektedir.
İstanbul, geçici koruma kaydına kapalıdır.

"Mağduriyetlerin önlenebilmesi amacıyla pasaport ve/veya Geçici Koruma Kimlik Belgelerini yanlarında bulundurmalarını önemle rica ediyoruz"

4. Geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul ilinde kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verilmiştir. Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenler, İçişleri Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceklerdir.

5. İlimizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların; yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenebilmesi amacıyla Pasaport Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği hükümleri gereğince kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kontrol ve denetimlerde göstermek üzere pasaport ve/veya Geçici Koruma Kimlik Belgelerini yanlarında bulundurmalarını önemle rica ediyoruz.

6. İlimiz otogar, gar, havalimanları ve tüm ulaşım vasıtalarında, “YOL İZİN BELGESİ” kontrolleri sürekli olarak yapılacak, geçerli belgesi olmayan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli misafirler, kayıtlı olduğu illere geri gönderilecektir.

7. Valiliğimiz koordinasyonunda düzensiz göçle mücadele çalışmaları, yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda kesintisiz devam edecektir.