Gündem

İstanbul Üniversitesi’nde yılbaşı süslemelerine katılan öğrencilere “tehdit” iddiası: “Burası Beyazıt ve yavuzlar Beyazıt’tan doğar”

Öğrencilere müdahale ve tehdidin gerekçesinde “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları" olduğu belirtiliyor

21 Aralık 2023 22:30

Ege Vural Hükümdar

İstanbul Üniversitesi’nde yılbaşı kutlamaları için çam ağacı süslerken özel güvenliğin müdahale ettiği öğrencilere, üç gün sonra bu kez okuldaki başka öğrenciler tarafından tehdit mesajları atıldığı öne sürüldü. Daha önce Filistin için yürüyüş yapan ancak bu kez yılbaşı ağacı süsledikleri için tehdit edilen öğrencilere atılan mesajda, “Burası Beyazıt ve yavuzlar Beyazıt’tan doğar. Arkadaşlarımızın tek başına dahi bu programa engel olabileceğini hayatınızın her döneminde aklınızın bir köşesinde bulunmasını tavsiye ederiz” denildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ)  öğrencileri, yılbaşı kutlamaları için kampüste bulunan ağaçları süslemek istemiş, ancak güvenlik görevlileri “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını” gerekçe gösterilerek müdahalede bulunmuştu. Olayın ardından, etkinliğe katılan öğrencilere okuldaki başka öğrenciler tarafından tehdit mesajları gönderildiği iddia edildi.

“İstediğiniz gibi nefes alabilirsiniz, o programa müsaade etmemiz mümkün değildir”

T24'e konuşan İÜ öğrencisi G.C., İsrail saldırılarının gerekçe olarak sunulmasına karşın, yılbaşı ağacı süsleyen ve tehdit mesajları alan öğrenciler olarak daha öncesinde de Filistin için yürüyüş yaptıklarına dikkat çekti.

G.C.'nin aktardığına göre, öğrencilere atılan mesajda, “Sizlerin yaşam tarzlarınızla alakalı bir sorunumuz yok ve istediğiniz gibi nefes alabilirsiniz :) … Programınıza rektörlük tarafından müsaade edilip edilmemesi hususu bizleri ilgilendirmemekle beraber müsaade edilmeyeceğini duyduğumuzu ama bu durumun bizi ilgilendirmediğini söyleriz. … Burası Beyazıt ve yavuzlar Beyazıt’tan doğar. Kaç kişi ve hangi nitelikte olursanız olun o programın yapılmasına müsaade etmemiz mümkün değildir. Sayıların veya gücün bizler için bir ölçüt olmadığını arkadaşlarımızın tek başına dahi bu programa engel olabileceğini hayatınızın her döneminde aklınızın bir köşesinde bulunmasını tavsiye ederiz” denildi.

Rektörlük: Eğlence içerikli etkinliklere izin yok

İÜ Rektörlüğü, daha önce yaptığı yazılı açıklamada, “bu kanlı süreç durdurulmadan hiçbir etkinlik düzenlemeyeceğimize söz veriyoruz” diyerek, etkinlik yasağı getirmişti. Açıklamada, şöyle denilmişti:

“İstanbul Üniversitesi olarak bu kanlı süreç durdurulmadan, bilim yuvamız olan üniversitemiz bünyesinde eğlence içerikli hiçbir etkinlik düzenlemeyeceğimize söz veriyoruz! Katledilen çocukları geri getiremeyiz! Bombalama sonucu yıkılan yuvaları yeniden inşa edemeyiz! Hayatı yarım kalmışları zulümden kurtaramayız belki, ama acılarına ortak olabilir, bunu yüreğimizde hissedebiliriz... İnsanlığımızdan geriye kalan hürmettir bu!”

TIKLAYIN - Rektör Zülfikar ve ailesi otelde oda bulamadı, şikayetini İstanbul Üniversitesi'nin resmi sayfasından yaptı: Rektörümüz mağdur edildi!

TIKLAYIN - İstanbul Üniversitesi Rektörü, kardeşini başdanışman olarak atadı

TIKLAYIN - Erdoğan'dan rektör atamaları: İstanbul Üniversitesi'ne Osman Bülent Zülfikar; Hacı Bayram Veli'ye eski AKP'li Naci Bostancı atandı

TIKLAYIN - İstanbul Üniversitesi önünde YÖK protestosu: Yurtlarda KYK’ya, üniversitelerde YÖK’e rağmen yaşayacağız