Kültür-Sanat

İstanbul'un kasırları New York Times'ta: 'Zaman burada sabit duruyor'

23 Eylül 2022 11:29

T24 Dış Haberler

Avustralyalı yazar ve 'insideoutinistanbul.com' blogunun sahibi Lisa Morrow, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times için İstanbul'da bulunan kasırlarla ilgili bir yazı kaleme aldı. 

Morrow, "Kasırların içinde büyük şehir yaşamının keşmekeşi ve kaosu geri plana düşüyor. Araba kornalarının ve bağıran esnafın sesinin yerini sessizlik alıyor" yazdı.

Bu kasırların Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların Topkapı ve Dolmabahçe'nin formalitesinden kaçması için yapıldığını hatırlatan Morrow, bu yapıların aslında "entrika ve komplolar" için kullanıldığını; her kasrın inşa edildiği dönemi yansıttığını ifade etti. 

Morrow, "Sadece sultanlar için inşa edilen bu dikkat çekmeyen ve sofistike yaz sarayları ve yapılarda zaman sabit duruyor" dedi.

Hünkar, Ihlamur ve Hidiv kasırlarını tanıttığı yazısında Morrow, "Bugün kasırlar odun, taş ve kiremitten yapılmış tarihi eserlerden fazlası. 600 yıldan uzun süre boyunca dünyayı esaret altında tutmuş bir görkemli imparatorluğun şaşaası ve haşmetini, gizem ve çekiciliğini yansıtıyor" yazdı.