Gündem

İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi'nden tepkili açıklama: Pankart nerede; yürüyüş nerede?

23 Haziran'daki Trans Onur Yürüyüşünde Kadıköy’de gözaltına alınan iki kişi hakkında "izinsiz gösteri ve yürüyüş gerçekleştirdikleri" iddiasıyla dava açıldı

23 Ağustos 2024 11:38

İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi, 23 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen 10. Trans Onur Yürüyüşü'nde iki kişinin gözaltına alınması ve ardından dava açılması ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada gözaltına alınan kişilerin; "yürüyüş"te olmadığı "Yürüyüş nerede?" sorusuyla ifade edildi.

Komite, nefret suçlarına karşı tüm insan hakları savunucularını davayı sahiplenmeye ve İstanbul 11. Trans Onur Haftası'na katılmaya çağırdı.

23 Haziran'daki Trans Onur Yürüyüşü’nde Kadıköy’de gözaltına alınan iki kişi hakkında izinsiz gösteri ve yürüyüş gerçekleştirdikleri iddiasıyla dava açıldığı, 23 Ağustos'ta öğrenildi. İlk duruşmanın 28 Ocak 2025 tarihinde 77. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüleceği belirtildi. Komite, yaptığı açıklamada gözaltına alınanların yürüyüş yapmadığını ve pankart taşımadığını belirterek, gözaltıların hukuksuz olduğunu vurguladı.

"Arkadaşlarımızın yanındayız"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"23 Haziran’da gerçekleştirilen 10. Trans Onur Yürüyüşü Günü'nde 2 arkadaşımız Kadıköy’de gözaltına alındı. Bugün, yalan iddianamelerle dava açıldığını öğrendik. İlk duruşma 28 Ocak 2025’te 77. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Gözaltına alınan bir arkadaşımız yürürken, bir arkadaşımız da kafede kahve içerken zorla resmi olmayan araca ters kelepçeli bir şekilde bindirildi. Gözaltına alınan transları pankart astıklarını iddia ederek 8 saat hukuksuzca alıkoyuyorsunuz ama ortada pankart yok. Pankart nerede?

Şimdi de izinsiz gösteri ve yürüyüş diyorsunuz ama herhangi bir yürüyüş gerçekleştirilmedi, bunu siz de biliyorsunuz. Yürüyüş nerede? Her şeyden önemlisi 2911 sayılı kanun, en temel hakkımızdır, yedirmeyiz. Bir yerden bir yere giden transı gözaltına alıp o transa dava açacak kadar gözünüz trans nefretine teslim olmuş. Bu gözaltının tek sebebi arkadaşlarımızın mücadeleleri ve İstanbul Emniyeti’nin onları tanımasıdır. Herhangi bir pankart olmamasına rağmen sırf tanıdığınız için gözaltı süresini uzattığınızı söylediğinizi hatırlatmak isteriz, arkadaşlarımızın yanındayız."

İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi, tüm insan hakları savunucularını davayı sahiplenmeye çağırırken, nefret suçlarına karşı mücadelenin devam edeceğini aktardı. 11. Trans Onur Haftası'nda ve 11. Trans Onur Yürüyüşü'nde bir araya geleceklerini paylaştı.