Gündem

İstanbul Onur Haftası Komitesine "toplumsal tereddütlü grup" gerekçesiyle ret

"Devletin, tüm yetkili kişi ve kurumları ile birlikte ayrımcılığın savunucusu değil haklarımızın takipçisi olmasını beklemekteyiz"

18 Haziran 2019 16:12

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve Onur Yürüyüşüne dair İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması düzenlendi. Komite adına yapılan açıklamada, 30 Haziran günü yapılacak Onur Yürüyüşü için İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit ile görüşüldüğü, Taksim’de yürüyüş gerçekleştirme talebinin iletildiği fakat izin verilmediği aktarıldı. Valilikten alınan bu yanıt üzerine Bakırköy’de yürüyüş gerçekleştirmeye yönelik taleplerini paylaştıklarını, Vali Yardımcısının da kendilerine sadece Taksim değil, İstanbul'da gerçekleşecek tüm açık alan eylemleri için “toplumsal tereddütlü grup” olduklarını iddia ederek bu talebe sıcak bakmadıklarını sözleriyle beyan ettiği vurgulandı.

Taksim'e izin yok

Evrensel'in haberine göre 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi adına basın açıklamasını Beren Azizi okudu. Mayıs ayında ODTÜ’de düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne polis tarafından gerçekleştirilen saldırıyı ve geçtiğimiz hafta İzmir ve Antalya Onur Haftalarına getirilen yasakları kınayarak sözlerine başladı.27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında 30 Haziran günü yapılacak yürüyüş için İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit ile yaklaşık yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Azizi, “Taksim'de yürüyüşümüzü gerçekleştirme talebimizi ilettik. Vali Yardımcısı Özyiğit'ten Taksim'in yürüyüş ve gösteri alanı olmadığı ve Taksim'de hiçbir gösteriye izin verilmediği gibi LGBTİ+'lara da izin verilmeyeceği yanıtını aldık” dedi.

"LGBTİ+fobi ve ayrımcılık karşıtı olan herkesten süreci takip etmelerini istiyoruz"

Azizi, Valilik’ten alınan bu yanıt üzerine aldıkları karar doğrultusunda, İstanbul Valiliği tarafından her yıl açıklanan toplantı, gösteri ve yürüyüş alanlarından birinde yürüyüş gerçekleştirmeye yönelik taleplerini bildirdiklerini ifade etti.Azizi sözlerini şöyle dürdürdü: Vali yardımcısı ise sadece Taksim değil, İstanbul'da gerçekleşecek tüm açık alan eylemleri için “toplumsal tereddütlü grup” olduğumuzu iddia ederek, bu talebe sıcak bakmadıklarını sözleriyle beyan etti. Temel hak ve özgürlükler kapsamında olan, anayasa ve yasalarla güvence altına alınan 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı'nın gerçekleştirilmesine yönelik verdiğimiz dilekçenin İstanbul Valiliği tarafından en kısa sürede onaylanmasını bekliyoruz. Onaylanmaması durumunun, LGBTİ+’lara sadece Taksim’in değil, İstanbul’un her yerinin yasak olduğu anlamına gelmiş olacağının tüm kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz. LGBTİ+ kamuoyundan ve LGBTİ+fobi ve ayrımcılık karşıtı olan herkesten süreci takip etmelerini istiyoruz.

"Ayrımcılığın savunucusu değil haklarımızın takipçisi olun"

Devletin en yetkili isimleri tarafından yapılan açıklamalarda LGBTİ+’ların hedef gösterildiğini ifade eden Azizi, “Tüm bu yasakları koyanların, yetkililerin ayrımcı ve nefret içerikli söylemlerinden cesaret aldığını biliyoruz. LGBTİ+'ların toplumun bir parçası olduğu ve bu açıklamaları yapan yetkililerin eşit yurttaş olan LGBTİ+’lara karşı da görev ve sorumlulukları olduğunu hatırlatırız. Devletin, tüm yetkili kişi ve kurumları ile birlikte ayrımcılığın savunucusu değil haklarımızın takipçisi olmasını beklemekteyiz. Onur Yürüyüşü’nü, maruz kaldığımız ayrımcılık ve nefretin faillerini görünmez kılan 'toplumsal tereddütlü gruplar' gibi söylemlerin aksine verdiğimiz özgürlük mücadelesinde ne kadar 'kararlı' ve 'azimli' olduğumuzu gösterebilmek için yaptığımızı devletin tüm yetkili kurumlarına tekrar hatırlatmak istiyoruz” dedi.

"Varoluş mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de her alanda haykıracağız"

Beren Azizi, son olarak şunları söyledi: Bu sene 24-30 Haziran 2019 tarihleri arasında 'Ekonomi Ne Ayol?' temasıyla 70’ten fazla etkinlikle gerçekleştireceğimiz 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nı, 30 Haziran günü Onur Yürüyüşü ile sonlandıracağımızı duyururuz. Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere, İstanbul Valiliğini ve ilgili tüm devlet ve güvenlik personelini, evrensel insan haklarına ve demokrasi kültürüne saygı göstererek anayasaya ve tabi olduğu uluslararası sözleşmelere uyarak hafta boyunca gerçekleştireceğimiz etkinliklere ve yürüyüşümüze yönelik engellemeleri ortadan kaldırmaya davet ediyoruz. LGBTİ+’lar olarak varoluş mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de her alanda haykırmaya devam edeceğiz.