İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından E.C.A. sponsorluğunda düzenlenen 47. İstanbul Müzik Festivali 11 Haziran Salı günü başlıyor. 30 Haziran’a kadar devam edecek festival bu yıl "Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı" teması üzerinden hayata dair zıtlıklara ve bunların müzik ve müziğin yaratım sürecindeki etkisine odaklanıyor. Festivalde bu yıl açılış konseriyle birlikte toplamda dört filarmoni orkestrasının katılımıyla beş filarmoni konseri yer alıyor.
Tekfen Filarmoni orkestrası & Seong-Jın Cho
11 Haziran Salı | Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı | 20.00
47. İstanbul Müzik Festivali kapılarını, sürekli şefliğini ve sanat yönetmenliğini Aziz Shokhakimov’un yürüttüğü Tekfen Filarmoni Orkestrası ile açıyor. Müziğiyle zıtlıkların uyumuna, Doğu ve Batı’nın birleşiminden doğan büyülü senteze övgüde bulanan Tekfen Filarmoni, genç ve dinamik müzisyenleriyle, festivalin 2019-2022 yılları arasındaki açılış orkestrası olarak yer alıyor. Orkestraya bu yıl Türkiye’de ilk kez sahne alacak olan genç piyanist Seong-Jin Cho eşlik ediyor.
Seong-Jin Cho, 17. Uluslararası Fryderyk Chopin Piyano Yarışması’nda kazandığı birincilik ödülüyle adından çok söz edilen bir genç yetenek olarak dikkat çekiyor. Cho, Carnegie Hall ve Amsterdam Concertgebouw gibi dünyaca ünlü sahnelerde ve Liverpool Filarmoni, Santa Cecilia Orkestrası, St. Petersburg Filarmoni gibi dünyaca ünlü orkestralarla sahne aldı.
Konserin açılışı, Ludwig van Beethoven’ın Piyano Konçertosu No.1 Do Majör ile yapılarak, tüm dünyada 2020 Beethoven Yılı olarak adlandırılan Beethoven’ın 250. doğum yılına hazırlık atıflarında bulunuyor.
Lüksemburg Filarmono Orkestrası & Yuja Wang
15 Haziran Cumartesi I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
Festivalin yıldız konserlerinden Lüksemburg Filarmoni Orkestrası eşliğinde ilk kez festivalde yer alacak. Orkestraya piyanist Yuja Wang eşlik edecek. Müzik direktörü Gustavo Gimeno yönetiminde İstanbul’a gelecek olan Lüksemburg Filarmoni Orkestrası, kuruluşundan bu Avrupa, Asya ve Amerika’da turnelere çıkıyor.
Kendi jenerasyonunun en çarpıcı piyanisti Wang, 2015 yılındaki 43. İstanbul Müzik Festivali’nin Kapanış Konseri’nde sahne almıştı. Pekin doğumlu virtüöz, bu sezona Berlin Filarmoni Orkestrası ile BBC Proms’da başladı; Kasım ayında I. Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. Yılı anısına verilen konserde Viyana Filarmoni Orkestrası eşliğinde sahne aldı. Sezon boyunca çeşitli filarmoni orkestraları eşliğinde Asya ve Avrupa turnelerine çıkacak olan Yuja Wang, Carnegie Hall’da da konserler verecek.
Tekfen Filarmoni Orkestrası & Daniel Müller-Schott
17 Haziran Pazartesi I Aya İrini Müzesi I 20.00
Tekfen Filarmoni Orkestrası’yla ikinci buluşmada, günümüzün en ünlü viyolonselcilerinden Daniel Müller-Schott’ı dinlenecek. New York Times’ın ‘’yakıcı tekniğe sahip korkusuz icracı’’ olarak adlandırdığı, Daniel Müller-Schott, günümüzün en revaçta sanatçıları arasında yer alıyor. 2018 sonbaharında Almanya’nın Birleşme Günü kutlamaları kapsamında Berlin’de 500 bin dinleyici önünde konser veren Müller-Schott, bu sezon boyunca Zürih Tonhalle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Dallas Senfoni, St. Louis Senfoni, İspanyol Radyo Televizyon Senfoni dâhil, çeşitli orkestralar eşliğinde vereceği konserlerin yanı sıra resital ve oda müziği turneleriyle Asya’dan Amerika’ya dünyayı dolaşacak ve Carnegie Hall’da Anne-Sophie Mutter ve Lambert Orkis ile Currier’in piyanolu üçlüsünün dünya prömiyerini gerçekleştirecek.
Kasım 2018’de Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası ile kaydettikleri albümden sonra bu kez Tekfen Filarmoni Orkestrası eşliğinde müzikal yolculuklarına Şostakoviç ile festivalde devam ediyorlar.
Konserde ayrıca festivalin Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı temasına gönderme yapan, Çaykovski’nin “bestelediğim en iyi şey” dediği 6. Senfoni’si de seslendirilecek.
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası: Sokolov & Hakhnazaryan & Avdeeva
22 Haziran Cumartesi I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
Beethoven Yılı’na doğru, bestecinin birden fazla solo çalgı için yazdığı tek konçerto olan Üçlü Konçerto Valeriy Sokolov, Narek Hakhnazaryan ve Yulianna Avdeeva’nın yorumuyla müzikseverlerle buluşacak. Konserde ayrıca Efdal Altun ve Çağ Erçağ solistliğinde Strauss’un Don Kişot’u seslendirilecek.
2005 Uluslararası George Enescu Keman Yarışması birincisi Valeriy Sokolov, son 15 yıldır dünyanın önde gelen orkestraları eşliğinde konserler veriyor. Öte yandan Narek Haknazaryan ise 2011 Uluslararası Çaykovski Yarışması birincisi, 2014-2015 BBC Yeni Nesil Sanatçısı seçildi ve halen Viyana Konzerthaus’un Büyük Yetenekler’i arasında yer alıyor. Etkinliğin bir diğer yetenekli sanatçısı Yulianna Avdeeva, 2010 Chopin Yarışması birinciliği ile dikkat çekiyor. NHK Senfoni, Hong Kong Filarmoni, Deutsches Berlin Senfoni ve Bamberg Senfoni ile Japonya turnelerine çıkan Avdeeva, 2018/19 sezonunda Sydney ve Melbourne Senfoni Orkestraları ile konser verecek.
Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da başarılı konserlere imza atan Borusan Filarmoni Orkestrası, 2018’de Almanya’nın çeşitli şehirlerinin yanı sıra Amsterdam Concertgebouw ve Paris Champs Elysées Tiyatrosu’nda Avrupalı müzikseverlerle buluştu. Konserin ikinci eseri olan Don Kişot’ta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası viyola grup şefi Efdal Altun ve viyolonsel grup şefi Çağ Erçağ solist olarak sahneye çıkacaklar.
Şanghay Filarmoni Orkestrası & Fazıl Say
30 Haziran Pazar I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
47. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanışında, Türkiye’de ilk kez konser verecek Şanghay Filarmoni Orkestrası, 2008 yılından bu yana daimi şefi olan Liang Zhang yönetiminde ve Fazıl Say solistliğinde sahneye çıkacak.
Kapanış Konseri’nde, Le Figaro gazetesinin 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olarak gösterdiği Fazıl Say, 25 yılı aşkın süredir klasik müzik dünyasında eşine ender rastlanan bir şekilde dinleyicilerine doğrudan ulaşıyor. Fazıl Say bugüne kadar beş kıtada konserler verdi; Avrupa ve Amerika’nın belli başlı tüm orkestralarına solist oldu; çağımızın büyük şefleriyle çaldı.
Fazıl Say besteci olarak 1997 tarihli Kara Toprak adlı piyano eseri ile uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekmişti. Ardından BBC’den Viyana şehrine, Salzburg Müzik Festivali’nden Louis Vuitton Vakfı’na, Fazıl Say’a sipariş veren kurumlar birbirini izledi. Say bugüne kadar yazdığı dört senfonisi, iki oratoryosu, çeşitli konçertoları, oda müziği ve solo piyano için eserleri ile çağımızın en üretken ve aranılan bestecileri arasında.
Fazıl Say festivalin kapanış konserinde seslendireceği Beethoven’ın 3. Piyano Konçertosu’nu Gianandrea Noseda yönetimindeki hr Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydetmişti. Bu konser 2020 Beethoven Yılı’na doğru büyük besteciye bir kez daha saygı duruşunda bulunurken Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez İstanbul’da ağırlayacak. Kökeni 1950’ye dayanan orkestra, Çin’in klasik müzikteki güçlü bir temsilcisi olarak gösteriliyor.