Politika

İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu’nun istifasının ardından Diyarbakır İyi Parti’de 12 bin 750 üye istifa etti!

16 Aralık 2023 17:24

İyi Parti Diyarbakır İl Başkanı, ilçe başkanları ve 12 bin 750 üye İyi Parti'den istifa ettiğini duyurdu.

Duvar'ın aktardığı habere göre Diyarbakır'da İyi Parti İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu ile 17 ilçe başkanı, parti yönetimi ve 12 bin 750 kişi partiden toplu olarak istifa etti.

İyi Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu’nun “Şeyh Said değerimizdir” sözleri üzerine partide başlayan tartışma, dün Ensarioğlu'nun istifasına neden olmuştu. Salim Ensarioğlu’nun oğlu il başkanı Vecdin Ensarioğlu, il başkanlığında yaptığı konuşmada, "Sayın Salim Ensarioğlu'nun olmadığı bir yerde bizim varlığımız söz konusu olamaz" dedi.

"İyi Parti, hür ve müstakil görüşlere tahammül edememiştir"

Vecdin Ensarioğlu şunları söyledi:

"Birkaç gündür sosyal medyada sayın bakanımız ve İstanbul Milletvekilimiz Mehmet Salim Ensarioğlu’na yapılan haksız ve mesnetsiz ithamları esefle kınıyoruz. Kayyım tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, Diyarbakır’daki bir bulvara Şeyh Said isminin verilmesi toplumun büyük bir kesimi tarafından doğal karşılanmışken, sayın bakanımızın sosyal medyada Şeyh Said ile ilgili medyada yapılan galiz hakaretleri ret eden açıklamasında Cumhuriyet değerlerini rencide eden veya vatan hainliği çağrıştıracak herhangi bir ifade bulunmamaktadır.

21. yüzyılda yeni bir hikaye yazmak ve milletimize üçüncü bir yol göstermek üzere hür ve müstakil olarak yoluna devam etmek isteyen, ne yazık ki gönül verdiğimiz İyi Parti, hür ve müstakil görüşlere tahammül edememiştir. Sayın bakanımızın talebine dönük başlayan linç kampanyasının karşısında olduğumuzu tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Bununla birlikte naaşlara bile saygısı ve tahammülü olmayanlara hatırlatmak isteriz, 21. yüzyıldayız. Siyaset ve bölge büyüğümüz, kıymetlimiz sayın Salim Ensarioğlu’nun olmadığı bir yerde bizim varlığımız söz konusu olamaz."

Ne olmuştu?

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yapılacak yeni yola "Şeyh Said Bulvarı" adını vereceğini duyurmasının ardından başlayan tartışmalara katılmış, Şeyh Said’e yönelik ithamları şiddetle reddettiğini söylemişti.

Ensarioğlu, "Bu tür ithamları ifade edenler toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmek dışında herhangi bir amaca hizmet etmeyenlerdir. Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz" ifadesini kullanmıştı. 

Said Nursi ve Seyid Rıza’nın mezar yerlerinin açıklanması gerektiğini belirten Ensarioğlu, açıklamasında devamla şunları dile getirmişti:

"Anılan değerlerin mezar yerleri aleni bir değer iken devlet sırrı diye ifadelendirilmesi akla ziyan olmakla beraber hafıza barışına hizmet etmemektedir. Ülkemizde öncelikli olarak bir hafıza barışından başlanıp huzur ikliminin kalıcı olarak sağlanmasının tüm kesimlerin dahli ile mümkün olabileceği inancının kırılmasına müsaade etmeyeceğimizi ilgili taraflar bilmelidir. Ayrıca bu inancı taşıyan ilgili kamuoyunun taşıdığı bu inancını daha yüksek bir sesle dile getirmesini temenni ediyorum."

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Ensarioğlu‘nun Şeyh Said ile ilgili açıklamaları nedeniyle Meral Akşener’in talimatıyla disipline sevk edildiğini duyurmuştu. 

TIKLAYIN - "Şeyh Said" sözleri nedeniyle disipline sevk edilmişti: İYİ Parti Milletvekili Salim Ensarioğlu, istifa etti

TIKLAYIN - "Şeyh Said" hakkındaki sözleriyle gündeme gelen Ensarioğlu'nun istifasının ardından Diyarbakır İYİ Parti'de toplu istifa hazırlığı