Gündem

"İstanbul Havalimanı'nda yapılan kanallar yetersiz, aşırı yağışlarda uçaklar kayabilir"

"THY'nin taşınması daha çok ertelenecek"

26 Şubat 2019 10:35

Prof. Dr. Doğan Kantarcı, zemini yükseltmek için kumla doldurulan havalimanı pistinde suyun sızması için yapılan kanalların yetersiz kaldığını ve aşırı yağış durumunda meydana gelen su birikmelerinin uçakların kaymasına neden olabileceğini ileri sürdü.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre, İstanbul’da etkili olan kar yağışının ardından, yeni açılan İstanbul Havalimanı’nda İzmir seferi yapacak olan THY’ye ait bir uçağın kalkışa hazırlandığı sırada kar yağışı nedeniyle sağa doğru kayması üzerine uçuş iptal edildi. Son iki günde 6 seferden 5 seferin iptal edilmesi bazı soruları akıllara getirdi. Kaptan Pilot Bahadır Altan, “Bir sürü eksikle açılan meydanda uçuş emniyeti de güme gidebilir. Uçağın kayması bile çok önemli bir uyarı” dedi.

Olaya tepki gösteren CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu da Twitter adresinde, “Burada havalimanı yapılamaz dedim. Ne zemini ne iklim koşulları havalimanı yapılmasına uygun dedim. Milyarlarca Avro’luk yetim hakkı gözümüzün önünde yandaşlara aktarıldı. Bu açıklamalarım yüzünden hapis cezası aldım. Haklı çıkmanın hüznünü yaşıyorum. Yazık oldu” paylaşımını yaptı.

Kaptan pilot Bahadır Altan, yeni havalimanının alelacele açıldığını belirterek, “Sırf 29 Ekim’e yetiştirmek için 52 işçinin öldürülmesine hükümet tarafından izin verildi. Bu izin direkt Cumhurbaşkanlığı tarafından verildi. Açılışta kendisi söyledi. Böyle bir yerden her şey beklenebilir. Amaç burada uçuş emniyeti, yolcu güvenliği gibi şeyler değil. Amaç bu ‘yatırımı’ seçimlerde kullanmaktır. Ta baştan itibaren çevreye çok büyük zararlar verildi. Atatürk Havalimanı kapatılırsa eğer daha birçok şey yaşanacak” dedi.

“Havacılık açısından bir yerde şeffaflık yoksa halk kandırılabilir” diyen Altan uçağın pistten kayması ile ilgili ise şunları söyledi:

“Yeni pistlerde, yeni taksi yollarında kullanılan kimyasal maddeler, pistin yüzeyine çok ince kaygan bir tabaka oluşturabilir. Bu tabaka zamanla ortadan kalkar. Bu tür şeyler gözetilmiyor bile. THY ekim ayında taşınacaktı ama hep erteleniyor. Daha çok ertelenecek. Çünkü ortada aktif çalışabilecek bir havalimanı yok. Bu havalimanı birçok tehlikeye gebedir. Kamuoyu uyanacak ama geç olacak. Denetim yok. Kamunun denetimine açık olmalı.”