Gündem

İstanbul Havalimanı'ndaki iş cinayetinin ardından yaklaşık 300 işçi iş bıraktı

01 Kasım 2019 10:25

İstanbul Havalimanı işçileri, dün (31 Ekim) 18 yaşındaki İşçi Mehmet Aydın'ın asansörün şaft boşluğuna düşerek yaşamını yitirmesinin ardından bu sabah işe çıkmayarak yemekhanede tepki gösterdi. İş bırakan yaklaşık 300 işçi, gerekli önlemler alınana kadar sahaya çıkmayacaklarını söyledi. Taşeron firma sorumlularına kamu davası açıldı. Ancak bu kişiler denetimli serbestlik kararı ile serbest bırakıldı.

İstanbul Havalimanında DHL kargo firmasının alt yüklenici firması Berko inşaatta havalandırmacı olarak çalışan 18 yaşındaki Mehmet Aydın, 31 Ekim'de asansörün şaft boşluğuna düşerek yaşamını yitirdi. Çalışma arkadaşları Van Erciş'ten amcaları ile çalışmaya gelen Mehmet Aydın'ın bir hafta sonra sözleneceğini ifade ederken, şantiyede fazla mesai ile çalıştıklarını, yürüyüş yollarında aydınlatma ve ışık olmadığını ve cep telefonu ışığı ile yürümek zorunda kaldıklarını belirtti.

"İş güvenliği önlemleri yok"

Evrensel'in haberine göre şantiye iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını söyleyen işçiler, yürüyüş yolundaki karanlıkta asansör boşluğunun kapatılmadığını, sabitlenmediğini ifade ederek, Mehmet Aydın'ın akşam mesaisinden çıkarken merdiven kapısı zannedip asansör boşluğundaki kapıyı açarak şaft boşluğuna düştüğünü düşündüklerini belirtti.

Bunun üzerine İstanbul Havalimanı'nda çalışan yaklaşık 300 işçi, iş bırakma eylemi yaparak tepki gösterdi. 4 Kasım Pazartesi gününe kadar gerekli önlemler alınmazsa iş başı yapmayacaklarını söyledi. İşçiler, "Bu havada bile kötü koşullarda çalıştırılıyoruz. Hava çok soğuk ve taşeron firma da ana firma da bir mont bile dağıtamadıklarını söylüyor." dedi.