Yaşam

İstanbul’da toplu taşıma ücretsiz ama bir istisnası var

11 Ağustos 2019 15:02

T24

Kurban Bayramı’nda İstanbul genelinde toplu taşıma ücretsiz olurken; Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Marmaray ise bu kapsama girmedi. Bayramda İstanbul içinde seyahat eden vatandaşlar metro, tramvay, otobüs gibi araçlara ücret ödemezken, Halkalı-Gebze hattında faaliyet gösteren Marmaray'dan ise ücretli olarak yararlanmaya devam etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin 11 Temmuz’da aldığı karar sonucu, 15 Temmuz, 30 Ağustos ve Kurban Bayramı’nda kentteki toplu ulaşımın ücretsiz hizmet vereceği duyurulmuştu.

İBB’den yapılan açıklamada, yolcuların İstanbulkart entegrasyonuna dahil tüm toplu taşıma araçlarına kartlarını okutmak suretiyle ücretsiz bineceği ve ücret bedellerinin tamamının Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinden karşılanacağı vurgulanırken; bugün İstanbul’da yollara dökülen vatandaşlar bir sürprizle karşılaştı.

İBB’nn işlettiği İETT, Metrobüs, OTOBÜS AŞ., Özel Halk Otobüsleri (ÖHO), Şehir Hatları Vapurları, özel deniz yolu toplu ulaşım motorları, tramvay, füniküler ve metroda ücretsiz seyahat edilirken; TCDD bünyesindeki Marmaray’da ise geçiş ücreti alımı devam etti. Marmaray’dan geçişlerde, toplu ulaşımın ücretsiz olduğu Ramazan Bayramı’nda da ücret alınmıştı.

Öte yandan, Kurban Bayramı tatili nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki köprü ve otoyollardan geçişlerden ücret alınmazken, “Yap-İşlet-Devret” projelerinde de ücret alımı sürdürülüyor.