Gündem

İstanbul’da Nevruz | İstanbul Valiliği: 70 kişi gözaltına alındı, terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek

17 Mart 2024 15:00

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından organize edilen İstanbul Nevruz’u Yenikapı Miting Alanı'nda kutlandı. Nevruz ateşini bu yıl Barış Anneleri yaktı. Nevruz kutlaması sonra ermesinin ardından kitle, sloganlar eşliğinde dağıldı. Çıkış noktalarında polisin kitleye müdahale etmesiyle çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre aralarında gazetecilerin de olduğu yüzü aşkın kişi gözaltına alındı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada ise toplam 70 kişinin gözaltına alındığı belirtildi, "Terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir" mesajı verildi.

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın aktardığına göre, ‘Rabe dema azadî û serkeftinê ye/Ayağa kalk, özgürlük ve zafer zamanıdır!’ sloganıyla Yenikapı Miting Alanı'nda kutlanan Nevruz’a İstanbul’un 39 ilçesinden binlerce kişi geldi. Sabahın erken saatlerinde Yenikapı Metro İstasyonu çıkışlarında seyyar satıcılar tezgâh kurdu. Buralarda, sarı kırmızı ve yeşil renklerden oluşan atkılar, bandajlar, tespih, kolye, bileklik ve Amedspor üniformaları satıldı. Miting alanı da sarı, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan flamalarla süslendi.

Fotoğraf: BianetFotoğraf: Bianet

Miting alanına gidilen yol boyunca geniş güvenlik önlemi alınarak bir koridor oluşturuldu. Yüzlerce metre uzunluğundaki koridorda ilk üst araması Yenikapı Metro İstasyonu’nda yapıldı. Ardından 200 metre aralıklarla üç arama noktası da kuruldu. Miting alanına yaklaştıkça aramalar ayrıntılı yapıldı.

Alanda yapılan kontroller tamamlandıktan sonra kitle saat 10.30 sıralarında alınmaya başlandı. Önceki Nevruz kutlamalarına göre bu yıl daha az çevik kuvvet ekibinin görev aldığı gözlemlendi.

Miting alanına giren kitleler, önce ‘Selo’ya özgürlük’ sloganları attı, daha sonra gruplar halinde Nevruz şarkıları eşliğinde halay çekti.

Nevruz kutlaması sırasında sahneden tertip komitesi tarafından belirlenen sloganlar dışında slogan atılmaması yönünde yapılan uyarılar ise protesto edildi.

Meral Danış Beştaş , Tuncer Bakırhan ve Murat ÇepniMeral Danış Beştaş , Tuncer Bakırhan ve Murat Çepni

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni el ele horon oynadı. 

Video: Candan Yıldız (T24)

100'ü aşkın kişi gözaltına alındı 

Nevruz kutlaması sonra ermesinin ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı. Çıkış noktalarında polisin kitleye müdahale etmesiyle çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre aralarında gazetecilerin de olduğu yüzü aşkın kişi gözaltına alındı. 

Konuyla ilgili İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Söz konusu etkinlik nedeniyle alan ve çevresinde yapılan güvenlik uygulamalarında; Etkinlik alanındaki kule üzerinde PKK/KCK silahlı terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posteri açtığı tespit edilen M.A., Ş.A. ve Y.Ö. gözaltına alınmıştır. Alan çevresinde yapılan güvenlik uygulamalarında ise 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan, arama kaydı bulunan M.K. ve M.B. adlı şahıslar gözaltına alınmıştır. Etkinlik alanı ve çevresinde 'polise mukavemet gösteren, taşkınlık çıkaran, yasa dışı slogan atarak terör örgütü propagandası yaptığı tespit edilen' toplam 70 şahıs hakkında (15 Kadın, 55 Erkek) gözaltı işlemi uygulanmıştır. Terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir."

"Polisler üzerime oturdu, dakikalarca boğazımı sıktı"

Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz, X hesabından yaptığı açıklamada; "Newroz alanından çıkışta polisin yaptığı işkenceyi çekerken gözaltına alınmaya çalıştım ve işkenceye maruz kaldım. Polisler üzerime oturdu ve dakikalarca boğazımı sıktı. bianet muhabiri arkadaşım Ali Dinç de saldırıya uğradı" dedi. 

Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz, İstanbul'daki nevruz kutlamasında polis tarafından darp edilirken (Video: Eylem Nazlıer) 

"Haberciye suçlu muamelesi yapamazsınız"

Gazeteci Erol Önderoğlu da polisin gazetecilere uyguladığı şiddet ve gözaltılara tepki göstererek, "İstanbul Newroz’unda görev yapan gazeteci arkadaşlarımıza dönük bu şiddeti, AFP’den Eylül Yaşar’a yönelik gözaltıyı protesto ediyoruz. İçişleri Bakanı, kabul edilemez müdahalelere son verilmesi için devreye girmeli. Haberciye suçlu muamelesi yapamazsınız." açıklamasını yaptı.