Çevre

İstanbul'da keşfedilen tarihi Osmanlı hamamına kepçe girdi

"Geçmiş ve manevi değerler hiçe sayılıyor"

24 Mart 2019 08:18

İstanbul Eyüpsultan’daki inşaatta Osmanlı hamamı keşfedildi. Ancak korumaya alınması gereken yapı için Koruma Kurulu ‘İnşaat devam edebilir’ kararı verdi. Hamam, kepçe darbeleriyle zarar gördü. 

Karar gazetesinden Kenan Butakın'ın aktardığına göre İstanbul Eyüpsultan’da bir inşaat alanında tarihi kalıntılara rastlandı. İlçe merkezindeki bir tadilat inşaatında bulunan ve içerisinde bir mezar taşının da bulunduğu kalıntıların Osmanlı dönemine ait olabileceği değerlendirildi.

Kalıntıların bulunmasının hemen ardından, İstanbul Arkeoloji Müzesi ekipleri devreye girdi. Kalıntılar üzerinde çalışan uzmanlar, ilk tespitlerinde bölgede bir hamam kalıntısının da olabileceğini ifade ederek, arkeolojik kazıların başlatılması gerektiğini belirtti.

Olayı duyuran Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Emine Çaykara, sosyal medya hesabından, “Ecdat yadigârı eserlerin, sahabe mezarlarının, Eyüp El Ensari hazretlerinin 150 metre uzağındaki Osmanlının erken dönem hamamı, geçmişi ve manevi değerleri hiçe sayarak makine ile kadırılıyor” mesajını paylaştı.