Ekonomi

Seçim öncesi İstanbul'a özel kentsel dönüşüm kararı: AKP'nin "Yarısı Bizden" destek paketi yürürlüğe girdi

AKP'nin kentsel dönüşüm için başlattığı "Yarısı Bizden" kampanyası, yerel seçim öncesi gündemdeydi

23 Şubat 2024 00:35

T24 Haber Merkezi

31 Mart'ta yapılacak yerel seçim öncesi AKP'nin kentsel dönüşüme ilişkin "Yarısı Bizden" kampanyasının destek paketi resmen yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, İstanbul'da yürütülecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hak sahiplerine bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar da kredi verilecek. AKP ve Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un projeleri ve seçim vaatleri arasında, geçen yıl kentsel dönüşüm kapsamında başlatılan "Yarısı Bizden" kampanyası da yer alıyor.

Çevre Bakanlığı döneminde başlatılan kampanyayı seçim kampanyasına dönüştüren Kurum, "1 Nisan sabahı itibarıyla da; Bakanlığımızın ‘Yarısı Bizden’ kampanyasıyla yapacağı 350 bin konutumuzun yanında; biz de ‘Yarısı Büyükşehirden’ diyerek; yeni yuvalar yapacağız. 100 bin sosyal konutumuzun inşasına hemen başlayacağız" demişti. 

Toplam 1,5 milyon lira destek

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İstanbul'da kentsel dönüşüm için hak sahiplerine bir konut için 700 bin TL'ye kadar hibe, 700 bin TL'ye kadar da kredi verilecek.

Evi kentsel dönüşüme giren kiracılara ise bir kereye mahsus ve karşılıksız 100 bin TL karşılıksız kira desteği verilecek. Buna göre, kentsel dönüşüm için toplam 1,5 milyon TL destek verilecek. 

Bugünden itibaren yürürlüğe giren karara göre, Kredilerin vadesi 10 yıl olacak. İlk 12 taksite ise faiz uygulanmayacak.

Dönüşüme giren iş yerleri için 350 bin TL’ye kadar hibe, 350 bin TL’ye kadar kredi verilecek. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de kararı böyle duyurdu:

Kanunda neler var?

Öte yandan, kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" da kasım ayında Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. 

Kanunla, deprem bölgesinde yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi nedeniyle yıkılamayan binalarla ilgili yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Riskli yapı tespitinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idarece resen yapılmasına imkan sunan kanun kapsamında, riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek. Yapıların tahliyesi, engellenmesi durumunda kolluk kuvveti marifetiyle gerçekleştirilecek.

Kentsel dönüşüm, maliklerin salt çoğunlukla aldığı karara istinaden yapılabilecek.

Uygulama imar planı ve mimari, statik, tesisat ile her türlü fenni mesuliyetin Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıyla 30 gün içinde yapı ruhsatı verilecek.

TIKLAYIN - 20 soruda kentsel dönüşümde "Yarısı Bizden" kampanyası