Ekonomi

İstanbul'da deprem endişesiyle hazır giyimin merkezi üç ilçede satışlar yüzde 35 düştü

Osmanbey’deki binaların kontrol edilip, sıkıntılı binaların mühürleneceği belirtildi

13 Mart 2023 09:30

İstanbul’da tekstilin ve hazır giyimin merkezi olan üç semti, deprem korkusu sardı. Laleli’de olası bir deprem nedeniyle siparişlerini alamamaktan korkan yabancı müşteri, Uzakdoğu’ya yöneldi. Satışların yüzde 35 düştüğü belirtildi.

Hürriyet'teki habere göre Laleli, Osmanbey ve Merter’e yurtdışından gelen siparişlerin, olası İstanbul depremi nedeniyle Uzakdoğu’ya kayma eğiliminde olduğu ve siparişlerin bu korku nedeniyle yüzde 35 düştüğü kaydediliyor.

"İlerleyen dönemde daha da artabilir"

Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Elbette İstanbul depremiyle ilgili bilinç oluşturulması önemli ama bunun ekonomiyi öldürmeden yapılması lazım. Müşteride ‘ben sana sipariş veremem, sizde deprem bekleniyor verdiğimiz siparişleri alamayabilirim’ korkusu var. Siparişlerini Uzakdoğu’ya kaydırma gibi bir eğilim içinde. Bu sürdürülebilir bir durum değil” dedi.

Eyüpkoca,“Laleli’de bu dönemlerde işler çok iyi olurdu ama bu korku nedeniyle düşüşler yüzde 35’lere vardı. İlerleyen dönemde daha da artabilir. Organize perakende de düşüşler geçen ay itibarıyla yüzde 35 civarında. Ortadoğulu turistler buraya gelirdi onlar da gelmekten imtina ediyor” diye konuştu.

"500 bin dolarlık sipariş veren bir müşteri artık Çin’e gidiyor"

Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Gürbüz Oruç, depremlerin üretimde olumsuzluğa neden olduğunu belirterek, “Gelen müşteriler, deprem bölgesinin İstanbul’a uzak olduğunu biliyor. Sıkıntı, bizim fiyatlarda yaşadığımız deprem. Müşteri kitlemiz daha çok Fas, Cezayir, Libya, Filistin, Irak, İran, Suudi Arabistan, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar. Az da olsa Avrupa ve Rusya da var. Merter’de sezon başında 500 bin dolarlık sipariş veren bir müşteri artık Çin’e gidiyor. Normalde 12-13 bin adet mal alırken, şimdi 3 bin mal alıyor. Talepte ise yüzde 30 düşüş var. Bu ilerleyen dönemde yüzde 50’ye kadar düşebilir, sezon çok erken bitebilir” dedi.

"Osmanbey'de sıkıntılı binalar mühürlenecek"

OSMANBEY Tekstilci İş İnsanları Derneği (OTİAD) Başkanı Kemal Kartal ise, deprem beklentisinin bölgeyi etkilediğini kaydederek, “OTİAD olarak Şişli Belediyesi’yle bir proje hazırlıyoruz. Osmanbey’deki binaları kontrol edip, sıkıntılı binalar mühürlenecek. Mülk sahiplerinin de kentsel dönüşümle mecburen yıkıp, yapması lazım” ifadesini kullandı.