Seçim 2023

İstanbul'da bazı oy pusulalarında mührün Erdoğan’ın yerinin tam arkasına basıldığı ve önde iz bıraktığı görüldü

14 Mayıs 2023 10:58

İstanbul 3. Bölge'de bazı oy pusulalarına vurulması gereken mühürlerin Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin olduğu yere denk gelecek şekilde vurulduğu görüldü. Pusulanın arkasına basılan mühürler, önde iz çıkarıyor ve verilen oyun geçersiz olma riskini doğuruyor.

Giresun'da da 100 pusulaya Sandık Kurulu tarafından vurulan mühürlerin Erdoğan'ın isminin olduğu yere gelecek şekilde vurulduğu görüldü.

Avukatların sayım sürecinde dikkat edilmesi için gerekli itiraz ve uyarıyı yaptığı aktarıldı. 

 

TİP'ten YSK'ya başvuru

Türkiye İşçi Partisi (TİP), “Cumhurbaşkanlığı oy pusulasının arkasına sandık kurulu tarafından mühür basılması esnasında mühür izinin, pusulanın ön tarafında adaylardan birinin bölümüne yansıma olacak şekilde iz bıraktığı ve bu durumun özellikle Recep Tayyip Erdoğan bölümüne yansıdığının görüldüğü hususunda çok fazla soru sorulmuştur. Konuya ilişkin hızlı bir şekilde Türkiye İşçi Partisi adına YSK’ye başvuru yapılmış, YSK tarafından bu konuda karar alınmasına gerek olmadığı, bu durumun 135 sayılı genelgede açıkça düzenlendiği belirtilmiştir” açıklamasını yaptı.

TİP, cumhurbaşkanlığı oy pusulaları katlandığında sandık kurulu mührünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölümüne iz yaptığı ve bu oyların akıbetinin ne olacağı konusunda karar alınması için YSK’ya başvurdu. TİP’ten yapılan açıklama şu şekilde:

“Cumhurbaşkanlığı oy pusulasının arkasına sandık kurulu tarafından mühür basılması esnasında mühür izinin, pusulanın ön tarafında adaylardan birinin bölümüne yansıma olacak şekilde iz bıraktığı ve bu durumun özellikle Recep Tayyip Erdoğan bölümüne yansıdığının görüldüğü hususunda çok fazla soru sorulmuştur. Konuya ilişkin hızlı bir şekilde Türkiye İşçi Partisi adına YSK’ye başvuru yapılmış, YSK tarafından bu konuda karar alınmasına gerek olmadığı, bu durumun 135 sayılı genelgede açıkça düzenlendiği belirtilmiştir.

YSK’nin belirttiği 135 sayılı genelgenin 41/2-ç maddesi; Aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmaz; oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi,” hükmünü içermektedir. Bu maddeden de anlaşılacağı üzere; oy pusulasının arkasına sandık kurulu tarafından basılan mührün ön tarafa mürekkep izi şeklinde yansımasından dolayı o adaya oy verilmiş olduğunun anlaşılamayacağı, diğer adaya vurulan mühür sonrasında bu yansıma izinden kaynaklı pusulanın geçersiz kabul edilemeyeceği açıkça belirtilmiştir. Oy pusulasının arkasına vurulan sandık kurulu mührü nedeniyle pusulanın ön yüzünde meydana gelen mühür yansıma izinin, o pusulanın geçersiz sayılmasına sebebiyet vermeyeceğini önemle duyurmak istiyoruz.”