Gündem

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden İlk Yüzyılı Biterken Cumhuriyet Konferansı: Demokratikleşme Momentleri, Sıradan İnsanlar ve Siyaset

27 Nisan 2023 17:15

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Santral İstanbul kampüsünde  28-29-30 Nisan tarihlerinde İlk Yüzyılı Biterken Cumhuriyet Konferansı:  Demokratikleşme Momentleri, Sıradan İnsanlar ve Siyaset başlıklı konferans düzenleyecek. 

19 farklı oturumda 60’tan fazla akademisyen Cumhuriyet’in 100 yıllık tarihine ilişkin farklı perspektiflerden değerlendirmelerini sunacaklar.

Konferansta şu konularda paneller yer alacak:

-Ekonomi üzerine düzenlenen iki panelde, Türkiye’de enflasyonun farklı dönemlerdeki etkileri, dış ticaret seyri, sanayileşme süreci, büyüme süreçleri ve bütçe konuları ele alınacak.

-Sıradan insanların hayatları üzerine düzenlenen iki panelde, Silahtarağa Elektrik Santrali’ndeki bir işçinin siyasi faaliyetlerinden, sosyal politikanın dönüşümüne uzanan bir dizi konu değerlendirilecek.

-Konferansta demokratikleşme momentleri üç farklı panelde ele alınmakta. Bu üç panelde çoğulcu yapısıyla dikkat çeken Birinci BMM’den, 1968 öğrenci hareketine ve 1990’lardaki sivil toplumun yükselişine uzanan bir dizi moment incelenecek.

-Seçmen davranışı panelinde, seçmen davranışını açıklayan farklı modeller değerlendirilecek ve ilgili literatürün geldiği nokta tartışılacak.

-Dış politika panelinde Türk dış politikasının bir istisna olup olmadığı tartışılacak ve Türk dış politikasının tarihsel sosyolojisi üzerine değerlendirmeler sunulacak.

-“100 Yıla Kürtler Üzerinden Bakmak” başlıklı panelde Kürt meselesinin tarihsel süreçlerine ilaveten, Diyarbakır özelinde kentsel mekânın dönüşümü ele alınacak.

-Laiklik üzerine düzenlenen panelde laiklik ile demokrasi ilişkisi, Türk usulü laiklik ve muhalefetin bir talebi olarak laiklik değerlendirilecek.

*Siyasetin dönüşen dili panelinde siyasi sloganlar, popülizm ve siyasal iletişim üzerine tebliğler sunulacak.

-Siyasal akımlara odaklanan panelde, Kemalizm, Türkiye sağı, siyasal İslam ve solun değişen gündemleri üzerine değerlendirmeler yer alacak.

-Kentsel mekâna odaklanan panelde Ankara ve İstanbul planlama tarihine ilişkin tebliğlerin yanı sıra konut üretimi ve konut talebinin tarihsel dönüşümü ve son dönemde beliren neoliberal kentleşme dinamikleri değerlendirilecek.

-Edebiyata odaklanan panelde erken Cumhuriyet dönemi romanlarındaki Cumhuriyet ütopyalarından, romanlarda erkekliğin temsillerine ve Cumhuriyet döneminin eleştirilerine uzanan bir tartışma gerçekleştirilecek.

-Ayrıca konferans programında yer alan iki yuvarlak masa toplantısında toplumsal cinsiyet ve hafıza adaletinden farklı Cumhuriyet kuşaklarına uzanan tartışmalar gerçekleşecek.

Program hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.