Ekonomi

“İşsizlik nedeniyle gençler mezun olmaya korkuyor”

CHP'li Erdoğdu: Türkiye şu an slumpflasyon pençesinde, hem yüksek enflasyon yaşanıyor hem de ekonomik daralma görülüyor; bunun adı sürünme halidir

16 Eylül 2019 13:12

T24 İstanbul

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik verileri sonrasında genç işsizlikteki artışa dikkat çekerek, “İşsizlik nedeniyle gençler mezun olmaya korkuyor” dedi.


TÜİK, haziran ayı işsizlik oranını yüzde 13 olarak açıkladı. İşsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 2,8 puan artış kaydederken Türkiye'deki toplam işsiz sayısı 4 milyon 253 bin oldu. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 5,4 puanlık artış ile yüzde 24,8’e çıktı.

TIKLAYIN - Haziran ayı işsizlik rakamları açıklandı: Bir ayda 96 bin kişi daha işsiz kaldı


 

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Erdoğdu, şunları söyledi:

“Türkiye şu an slumpflasyon pençesinde. Hem yüksek enflasyon yaşanıyor hem de ekonomik daralma görülüyor. Bunun adı sürünme halidir. Enflasyon ve işsizliğin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen sefalet endeksinde Türkiye yılın ilk aylarında dördüncü sıraya yükselmişti. Slumpflasyon altındaki Türkiye, sefalet endeksinde en tepelerde yer almaya devam ediyor. Üretim yerine rantı, vatandaş yerine yandaşı kollayan keyfi, kuralsız düzeninin sonucu milyonlarca insan, özellikle de gençler işsizliğin pençesinde. Sırf mezun olduktan sonra işsiz kalma korkusu yüzünden okulunu kasıtlı devam ettiren gençler var.

"İş bulanların çoğu da kendi branşı ile alakasız işlerde çalışıyor. İnsanların tarih, fizik, mühendislik okuyup güvenlik görevlisi ya da polis olmaya çalıştığı bir düzendeyiz. AVM’lerde çalışan satış görevlilerin çoğu, kafelerdeki garsonlar iş bulamadığı için çalışan, alakasız bölümler bitirmiş üniversite mezunlarından oluşuyor. Bu durumun sosyal sonucu olarak, işi olduğu halde kendi branşında çalışmadığı için bir yığın insan mutsuz. Erdoğan yönetimi ne bu gençlere ne de işsizlere hiçbir şey vadetmiyor.”