Dünya

İsrailli yetkililer: İsrail, İran'a daha büyük bir karşılık vermeyi planlıyordu; savaşa sebep olmamak için küçülttü

22 Nisan 2024 11:41

T24 Dış Haberler

İsrail'in İran'a aslında çok daha kapsamlı bir karşı saldırıda bulunmayı planladığı, ancak daha sonra savaş çıkartmamak için geçen hafta gerçekleştirilen daha kısıtlı misillemede karar kılındığı belirtildi. 

New York Times'a konuşan üç İsrailli yetkiliye göre ülkenin liderleri ilk başta İran topraklarındaki çeşitli askeri hedeflere bombardıman yapmayı planlıyordu. 

New York Times, "İran'ın böyle bir saldırıyı görmezden gelmesi daha zor olurdu ve İran'ın gerçekleştireceği güçlü bir karşı saldırı Orta Doğu'yu büyük bir bölgesel savaşın sınırına getirirdi" yazdı.

Kaynaklar, İsrail'in bu daha kapsamlı saldırı planından ABD ve diğer müttefiklerin baskısı, ayrıca bölgesel savaş çıkması olasılığı nedeniyle vazgeçtiğini ifade etti. 

İsrail, alınan kararın sonucunda cuma günü daha sınırlı bir karşılık vermeye karar verdi. İsrailli yetkililer ve konu hakkında verilen brifinge katılan Batılı kaynaklar, İsrail'in İran'ın hava sahasına girmek yerine yüzlerce kilometre uzaktaki uçaklardan füzeler atıldığını bildirdi. İsrail'in ayrıca İran hava savunmasının "kafasını karıştırmak için" İran'a ufak saldırı dronları gönderdiği söylendi. 

İsrail, cuma günkü karşı saldırıyı İran'ın kendilerine 13 Nisan'da düzenlediği saldırıya misilleme olarak gerçekleştirdi. İran, bu saldırıya karşılık vermeyi planlamadıklarına işaret etti.