Dünya

İsrailli askerlerin aileleri, ölen oğullarının spermlerinden torun sahibi olmak istiyor

31 Temmuz 2024 07:33

T24 Dış Haberler

İsrail'deki asker aileleri, hayatını kaybeden oğullarının bedenlerinden sperm alınmasını ve dondurulmasını istiyor.

7 Ekim Hamas saldırılarının ardından prosedürle ilgili bazı kurallar gevşetilirken, aileler karşı karşıya kaldıkları uzun yasal süreçlerden şikayetçi olduklarını ifade etti. 

Avi Harush isimli İsrailli baba, 20 yaşındaki oğlu Reef'in 6 Nisan 2024'te Gazze Şeridi'ndeki çatışmada öldürüldüğünü öğrendikten sonra kapısına gelen görevlilerin, kendisine Reef'in sperm örneğini almak için hala zaman olduğunu söylediğini anlattı. 

Harush, "Reef hayatını dolu dolu yaşadı. Biz de bu korkunç kayba rağmen yaşamayı seçiyoruz. Reef çocukları çok seviyordu ve kendisinin de çocukları olmasını istiyordu, bu konuda hiç şüphem yok. Reef'in bir eşi veya kız arkadaşı yoktu ama oğlumun hikayesini anlatmaya başladığımdan beri birkaç kadın benimle iletişime geçti ve Reef'in çocuğunu doğurmayı teklif etti. Bu fikir artık hayatımın misyonu oldu. Reef'in çocuğuna sahip olabilmek, bize tutunacak bir şey verecek." diye konuştu. 

Sperm donduran ailelerin sayısı giderek artarken İsrail Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana, hem sivil hem de asker olmak üzere yaklaşık 170 genç erkekten sperm alındığını ve bunun önceki yıllardaki aynı döneme göre yaklaşık 15 kat artış gösterdiğini açıkladı. 

İşlem, testiste bir kesi yapılarak küçük bir doku parçasının çıkarılmasını içeriyor. Daha sonra bu dokudan canlı sperm hücreleri laboratuvarda izole edilip dondurulabiliyor. Hücrelerin kurtarılma oranı, ölümden sonraki 24 saat içinde yapılırsa en yüksek düzeye ulaşıyor, ancak hücreler 72 saate kadar yaşayabiliyor.

Ekim ayında İsrail Sağlık Bakanlığı, ebeveynlerin prosedürü talep etmek için mahkeme emri alma zorunluluğunu kaldırdı ve son yıllarda yaslı ebeveynlere bu imkanı sunmada daha proaktif hale geldiğini söyledi. 

İsrail'de ölen oğullarının sperminden torun sahibi olan ilk aile, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne göre 2002 yılında Gazze Şeridi'nde Filistinli bir keskin nişancı tarafından vurularak öldürülen Keivan'ın anne ve babası Rachel ve Yaakov Cohen. 

Keivan'ın sperminden doğan torunları Osher ise şu anda 10 yaşında.