Dünya

İsrail, yasadışı yerleşime devam edecek: inşa edilecek konut sayısı artırıldı

27 Haziran 2023 10:26

T24 Dış Haberler

Geçtiğimiz günlerde Filistin halkının İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin saldırılarına maruz kaldığı işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde İsrail hükümeti, yeni yerleşim kurmak için açıkladığı planları onayladığını duyurdu. Dört yerleşimcinin öldürülmesiyle artan İsrail saldırılarının ardından hükümet tarafından açıklanan yeni planın öncekine göre fazladan bin konut içerdiği aktarıldı. Onaylanan plana göre, bölgede 5 bin 700 yeni konut inşa edilecek.

İsrail, geçtiğimiz günler boyunca devam eden saldırılarını savunmuş, dört İsrailli yerleşimcinin Filistinli direniş örgütü Hamas tarafından önceki saldırılara misilleme amaçlı öldürülmesi üzerine Cenin şehri başta olmak üzere birçok bölgede saldırılar düzenlemişti. İsrailli yerleşimciler de Ramallah’ın kuzeyindeki kasabalara saldırmış, bölge halkının evlerini talan etmişti. Saldırılar ABD ve Türkiye tarafından kınanmış, uluslararası kamuoyunun geniş tepkisine yol açmıştı.  

BBC’nin haberine göre geçtiğimiz hafta sonu alışılmadık bir olayın yaşandığı, ordunun, polisin ve Şin Bet istihbarat örgütünün şeflerinin bir ortak bildiri yayınlayarak kanunsuzluğu kınadığı belirtildi. Bu hareketin aşırı sağcı iktidar ortaklarının tepkisine neden olduğu paylaşıldı.

İsrailli yerleşim karşıtı grup Peace Now’ın yaptığı açıklamada son 6 ayda Batı Şeria bölgesinde 13 binden fazla yerleşim inşa edildi. Bu sayının geçen yılın tamamında inşa edilen evlerin yaklaşık üç katı olduğu ifade edildi. İsrail hükümetinin ülkeyi Batı Şeria’nın ilhakına doğru görülmemiş bir hızla ittiği yorumu yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde dört yerleşimcinin öldürülmesinin ardından hükümet tarafından açıklanan yeni planların fazladan bin konut içerdiği aktarıldı.

ABD ulusal güvenlik sözcüsü, Washington’un bu gelişmeden derin rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Dışişleri’nden kınama

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, yeni konut inşa girişiminin kınandığını duyurdu.

Açıklamada, şöyle denildi:

“İsrail Hükümeti’nin, işgal altında tutmakta olduğu Batı Şeria’da yaklaşık 5.700 yeni konut inşasına onay vermesini kınıyoruz.

Yılbaşından bu yana yeni bir rekor kırarak 13 bin üniteyi geçen yasadışı yerleşimlerin iki devletli çözüm zeminini ve kalıcı barış perspektifini ciddi biçimde zedelediği açıktır.

İsrail’in, işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukuka aykırı biçimde Filistin halkının haklarını gaspeden ve hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün bulunmayan bu yerleşim faaliyetlerine derhal son vermesi gerekmektedir.”