Dünya Basınında Bugün

İsrail ve Hamas arasındaki geçici ateşkes dünya basınında

22 Kasım 2023 09:45

T24 Dış Haberler

İsrail ve Hamas, 4 günlük bir ateşkeste Gazze'de tutulan 50 kadın ve çocuğun, İsrail cezaevlerinde bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında serbest bırakılması için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Britanya Maliye Bakanı Jeremy Hunt bugün yapacağı sonbahar açıklamasında 28 milyon kişi için ulusal sigortada kesintiye gidecek ve "Britanya'yı büyütme" planları kapsamında işletmeler için kalıcı vergi indirimleri açıklayacak. Rusya'nın Uzak Doğu bölgelerinde normalin çok üzerindeki sıcakların ayıların kış uykusuna yatmasını önlediği belirtildi. 

22 Kasım 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Hunt, işçiler ve işletmeler için vergi indirimleri öneriyor

Britanya Maliye Bakanı Jeremy Hunt bugün yapacağı sonbahar açıklamasında 28 milyon kişi için ulusal sigortada kesintiye gidecek ve "Britanya'yı büyütme" planları kapsamında işletmeler için kalıcı vergi indirimleri açıklayacak.

Muhafazakarların "büyük devlet, yüksek harcama ve yüksek vergiyi" reddedeceğini söyleyen şansölyenin hem çalışanlar hem de serbest meslek sahipleri için ulusal sigorta oranlarını düşürmesi bekleniyor.


The Daily Telegraph | İşletmeler için son 50 yılın en büyük vergi indirimi

Jeremy Hunt, ekonomik büyümeyi artırmayı Sonbahar Açıklaması'nın merkezine koyarken, bugün son 50 yıldaki en büyük işletme vergisi indirimini açıklayacak.

Şansölye, şirketlerin yatırım yaptıkları her pound için yüzde 25'e kadar geri talep etmelerine olanak tanıyan ve Mart 2026'da sona erecek olan "tam giderleştirmeyi" kalıcı olarak uzatacak.


New York Times | İsrail ve Hamas savaşa ara verme ve rehinelerle tutukluları takas etme konusunda anlaştı

The Washington Post | İsrail ve Hamas, rehinelerin serbest bırakılması için anlaşmaya vardı

İsrail ve Hamas, 4 günlük bir ateşkeste Gazze'de tutulan 50 kadın ve çocuğun, İsrail cezaevlerinde bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında serbest bırakılması için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. 

İsrail hükümetinin anlaşma ile ilgili açıklamasında tüm rehineleri evlerine döndürmek için her şeyi yapacakları belirtilirken, "İsrail Savunma Güçleri, tüm tutsakları geri getirmek, Hamas'ın ortadan kaldırılmasını tamamlamak ve Gazze'den İsrail Devleti'ne yeni bir tehdit olmayacağını garanti altına almak için savaşı sürdürecek" denildi. 

NYT'ye konuşan İsrailli kaynaklara göre, İsrailli hakimlerin anlaşmadaki yasal sorunları incelemesine zaman tanımak için rehinelerin serbest bırakılmasına en erken perşembe günü başlanacak. 

The Washington Post, İsrail liderlerinin müttefiklerinin baskısına rağmen uzun süre bu anlaşmaya karşı çıktığını ifade etti. Gazete, İsrail'in müttefiklerinin bu anlaşmanın daha çok müzakerenin önünü açacağını umduğunu söyledi.


Moscow Times | Rusya'nın Uzak Doğusu'nda aşırı sıcaklar nedeniyle ayılar kış uykusuna dalmakta zorlanıyor

Rusya'nın Uzak Doğu bölgelerinde normalin çok üzerindeki sıcakların ayıların kış uykusuna yatmasını önlediği belirtildi. 

Amur bölgesi Vahsi Yaşamı Koruma Otoritesi, salı günü yaptığı açıklamada birçok ayının "yarı uykuda" şekilde kışı geçirmek için girdikleri mağaralarda dolandığını ifade etti. 

Moscow Times'ın aktardığına göre uzmanlar, ayıların uzun mevsimsel uykuları için yeterince yağ topladığını, ancak "olağan dışı" sıcakların uykuya dalmalarını önlediğini ifade etti. 

Otorite, "Ancak yavrusu olan dişiler böyle bir problem yaşamıyor. Bu tüylü anneler yavrularını takvime uygun şekilde ekim sonunda mağaraya götürdü. Hava sıcaklığındaki aşırılıklar onları etkilemiyor" dedi.

Amur'da sıcaklıkların bu sene ekim ayı sıcaklığının ortalamaların 1.5 ile 2 derece üstünde olduğunu belirtmişti. 


Al Arabiya | ABD, Husileri terör örgütü olarak tanımlamayı düşünüyor

ABD yetkilisi, Kızıldeniz'de İsrail'e bağlı bir kargo gemisini ele geçirmesinin ardından Yemen'deki Husi milislerini terör örgütü olarak tanımlamayı düşündüğünü söyledi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uluslararası sulardaki bir gemiye yönelik korsanlık göz önüne alındığında, potansiyel terörist tanımlamalarını incelemeye başladık ve müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte diğer seçenekleri de değerlendireceğiz" dedi. 


Al Jazeera | İsrail ve Hamas ateşkes üzerinde anlaştı; esirler ve Filistinli mahkumlar serbest bırakılacak

İsrail ve Hamas, Katar'ın arabuluculuğunda Gazze'de dört günlük ateşkes ve 50 esirin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşmanın bir parçası olarak İsrail hapishanelerinde tutulan yaklaşık 150 Filistinli kadın ve çocuk serbest bırakılacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu anlaşmanın savaşın duracağı anlamına gelmediğini söyledi. 

İsrail bombardımanları Endonezya Hastanesi çevresi ve bölgenin güneyindeki Han Yunus da dâhil olmak üzere Gazze genelinde gece boyunca devam etti.

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana 14 bin 100'den fazla kişi öldürüldü. İsrail'de ise Hamas'ın saldırıları sonucu ölenlerin resmi sayısı bin 200 civarında.