Dünya

İsrail sundu, ABD açıkladı; Hamas, yeni ateşkes teklifine olumlu bakıyor

Teklif, "kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi, yeniden imar, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve ciddi bir rehine takasını" öngörüyor

01 Haziran 2024 07:35

ABD Başkanı Joe Biden İsrail'den Hamas'a yapılan üç aşamalı yeni bir teklifi kamuoyuna açıklamış ve Hamas'a Gazze'de ateşkes karşılığında, İsrailli rehinelerin salıverilmesini öngören planı kabul etmeleri çağrısı yapmıştı. Hamas, ABD planını olumlu gördüğünü açıkladı. 

Beyaz Saray'daki açıklamasında İsrail'in teklifinin üç aşamalı olduğunu söyleyen ABD Başkanı, ilk aşamanın altı hafta süreceğini ve tam bir ateşkesi, İsrail güçlerinin Gazze'nin nüfus barındıran tüm alanlarından çekilmesini, aralarında kadın, yaşlı ve yaralıların bulunduğu bazı rehinelerin serbest bırakılmasını içerdiğini ifade etti. 

Hamas: Olumlu bakıyoruz

Hamas, İsrail'in sunduğu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı "kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimiyle" ilgili önerilerine olumlu baktıklarını duyurdu.

Hamas, Biden'ın, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında dile getirdiği 3 aşamalı yeni ateşkes önerisiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Biden'ın konuşmasında geçen, kalıcı ateşkes, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimiyle ilgili maddelere olumlu bakıldığı belirtilen açıklamada, "ABD'nin bu tutumu ve uluslararası ve bölgesel arenada Gazze'deki savaşın sona ermesi gerektiği yönünde oluşan kanaat, halkımızın ve kahraman direniş güçlerinin efsanevi azminin bir sonucudur" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Hamas'ın, "kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi, yeniden imar, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve ciddi bir esir takasını" temel alan ve İsrail'in de açıkça buna bağlı kalacağını beyan ettiği her türlü öneriye yapıcı ve olumlu bir şekilde karşılık vermeye hazır olduğu vurgulandı.