Dünya

"İsrail, savaşın ardından Gazze Şeridi'nde bir tampon bölge oluşturmayı planlıyor"

Bakan, bölgedeki Filistinlilerin "asla İsrail sınırına yaklaşamayacaklarını" söyledi

20 Ekim 2023 12:54

T24 Dış Haberler

İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail-Hamas savaşı sona erdiğinde İsrail'in Gazze Şeridi'nde bir tampon bölge oluşturacağını söyledi. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş sona erdiğinde bölgeye yönelik planları konusunda suskun ve İsrail'in amacının "Hamas'ı yok etmek" olduğunu tekrarlıyor. 

The Financial Times'ın haberine göre; İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de Gazze Şeridi'nde bir tampon bölge kurulmasına atıfta bulundu. Cohen, "Bu savaşın sonunda Hamas artık Gazze'de olmayacağı gibi Gazze toprakları da küçülecektir" dedi.

Daha önce İsrail'in iç güvenlik teşkilatı Shin Bet'in başında bulunan Dichter, Perşembe günü bu yorumlar ve Gazze'nin içinde bir tampon bölge kurulması olasılığı sorulduğunda, İsrail'in sınır güvenlik altyapısının büyük kısmının İsrail topraklarının birkaç yüz metre içinde olduğu mevcut durumun artık savunulabilir olmadığını söyledi.

"Risk aldığımızda neler olduğunu gördük"

Dichter, "Gazze Şeridi boyunca bir sınırımız olacak. Ve içeri giremeyecekler. Orası bir ateş bölgesi olacak. Ve kim olursanız olun, İsrail sınırına asla yaklaşamayacaksınız" dedi. 

İsrail, 2005 yılında Gazze Şeridi'nden çekildikten sonra Gazze içinde bir tampon bölge oluşturmuştu. Ancak yıllar içinde, kısmen İsrail ile Hamas arasında 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'ye yönelik ablukanın hafifletilmesi için yapılan dolaylı görüşmelerin bir sonucu olarak tampon bölge aşındı.

Dichter, gelecekteki herhangi bir tampon bölgenin genişliğinin "bölgeye, ordunun ihtiyaçlarına, İsrail ordusunun veya İsrail yerleşimlerinin mesafesine göre" kararlaştırılması gerektiğini söyledi ve "Gazze Şeridi'nin tüm çevresi risk almamıza izin vermiyor. Risk aldığımızda neler olduğunu gördük. Bu tekrarlamayacağımız bir hataydı" ifadelerini kullandı.