Dünya
Deutsche Welle

İsrail: Savaş yıl sonuna kadar sürebilir

30 Mayıs 2024 08:54

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşı yıl sonuna kadar sürdürebileceğini belirtti. Kan radyosuna bir mülakat veren Hanegbi "Başarımızı pekiştirmek ve Hamas'ın gücünü ve askeri kabiliyetlerini yok etmek olarak tanımladığımız hedefe ulaşmak için yedi ay daha savaşmamız gerekebilir" dedi.

Hanegbi "Ordu hedeflerine ulaşıyor ancak kabineye planını sunduğu ilk günlerden beri savaşın uzun süreceğini ifade etti" diye konuştu. "2024'ü bir savaş yılı olarak tanımladılar" diyen Hanegbi'nin sözleri Gazze'nin geleceği ve İsrail'in burada nasıl bir rol oynayacağı konusunda soru işareti yarattı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan Filistin bölgeleri için savaş sonrası vizyonu geliştirmesini istiyor.

Blinken: İsrail'in savaş sonrası plana ihtiyacı var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e savaş sonrasına dair bir plan sunması çağrısında bulundu, aksi takdirde böyle bir plan eksikliğinin Gazze'de yaşanan kaosu, kanunsuzluğu ve Hamas'ın geri dönüşünü tetikleyebileceği uyarısında bulundu. 

Moldova'nın başkenti Kişinev'i ziyaret eden Blinken, "Hamas'ın 7 Ekim saldırısını tekrarlama kapasitesini yok etmede İsrail’in başarı sağlamış olmasına rağmen," İsrail hükümetinin, savaş sonrası bir planı olmadan Hamas'a karşı kazanılan başarının kalıcı olup olmayacağını kendine sorması gerektiğini kaydetti. 

"Ertesi gün için bir planın olmadığı durumda ertesi gün de olmaz. Olabildiğince çabuk bir biçimde varmamız gereken yer burası" diye konuşan Blinken, "Eğer bu olmazsa, Hamas iktidarını sürdürecek, ki bu da kabul edilemez. Veya eğer (plan) olmazsa, kaos, kanunsuzluk ve iktidar boşluğu yaşanacak" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, İsrail ordusunun Pazar günü Refah'ta Filistinli mültecilerin kaldığı bir çadır kampına düzenlediği ve en az 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklamalarda da bulundu. İsrail'in bu saldırıda ABD tarafından tedarik edilen silahların kullanıp kullanmadığını teyit edemeyeceğini belirten Blinken, hangi silahların kullanıldığının incelendiğini kaydetti. 

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Robert Wood ise İsrail'in Filistinli sivilleri korumak, insani yardımların bölgeye ulaşmasını ve güvenli bir biçimde dağıtılmasını sağlamak için daha fazla şey yapması gerektiğini belirtti. Wood Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye "geniş ölçekte yardım akışının önündeki engelleri, tüm geçiş ve güzergahlarda kaldırması" gerektiğini belirtti.

Wood "Pazar günkü hava saldırılarında olduğu gibi sivillere verilen ciddi zararın sürüyor olması İsrail'in Gazze'deki stratejik hedeflerinin altını oyuyor" diye konuştu.

Hamas 7 Ekim tarihinde Gazze Şeridi dışına çıkarak yaklaşık 1200 kişiyi öldürerek 250'den fazla insanı rehin aldı. Yaklaşık 130 rehinenin halen Gazze'de bulunduğu sanılıyor. İsrail'in bu saldırıya karşılık Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 7 ayda 36 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle