Dünya

İsrail ordusunun olası Refah saldırısı: Siviller nasıl tahliye edilecek, operasyon Hamas'ı yok edebilir mi?

1980'ler ile 2000'lerdeki birinci ve ikinci Filistin intifadalarında müzakereci olarak görev yapan Avi Melamed, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin uluslararası eleştirilere kulak vererek Refah saldırısını iptal etme ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi

19 Şubat 2024 16:19

T24 Dış Haberler

İsrail'in, Gazze'nin güney kenti Refah'a kara harekâtına hazırlandığı; hazırlıklar devam ederken altı ila sekiz hafta daha Gazze'de geniş çaplı askeri operasyonlara devam etmeyi beklediği öğrenildi. 

Reuters'ın haberine göre; ordunun Gazze'deki stratejisi hakkında bilgi sahibi dört yetkili, altı-sekiz hafta içinde Hamas'ın kalan savaş kabiliyetlerine önemli ölçüde zarar verilebileceğini ve özel kuvvet operasyonlarından oluşan daha düşük yoğunluklu bir aşamaya geçişin önünü açılabileceğini aktardı.

Eski bir İsrail istihbarat yetkilisi olan ve 1980'ler ile 2000'lerdeki birinci ve ikinci Filistin intifadalarında müzakereci olarak görev yapan Avi Melamed, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin uluslararası eleştirilere kulak vererek Refah saldırısını iptal etme ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Melamed, "Refah Hamas'ın kontrolündeki son kale ve İsrail'in bu savaştaki hedeflerine ulaşması için Refah'ta dağıtması gereken taburlar var" diye ekledi.

Refah'ta yüzer iskele inşa edilebilir

IDF, bir milyondan fazla insanı Refah'tan nasıl tahliye edeceğini açıklamadı. Ancak İsrailli bir güvenlik kaynağı ve adının açıklanmasını istemeyen bir uluslararası yardım yetkilisine göre Gazzeliler kuzeye gönderilmeden önce Hamas savaşçılarının ayıklanması için taramadan geçirilebilir.

İsrailli bir başka kaynak da İsrail'in Refah'ın kuzeyinde uluslararası yardım ve hastane gemilerinin deniz yoluyla ulaşmasını sağlayacak bir yüzer iskele inşa edebileceğini söyledi.

Bununla birlikte İsrailli bir savunma yetkilisi Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine toplu halde dönmelerine izin verilmeyeceğini, Refah çevresindeki çalılık alanın derme çatma çadır kentler için bir seçenek olarak bırakıldığını söyledi.

"Netanyahu, Hamas'ı yok etme hedeflerine ulaşamadı"

Adının açıklanmasını istemeyen bir Hamas yetkilisi, Hamas'ın savaşmaya devam edebileceğini ve Refah ile Gazze'de uzun bir savaşa hazırlıklı olduğunu söyledi. Yetkili, "Netanyahu'nun seçenekleri zor, bizimkiler de öyle. Gazze'yi işgal edebilir ama Hamas hala ayakta ve savaşıyor. Hamas liderliğini öldürme ya da Hamas'ı yok etme hedeflerine ulaşamadı" dedi.

Ne olmuştu?

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Refah'ta Hamas savaşçılarını, komuta merkezlerini ve tünelleri hedef alan operasyonlar planladığını söylemiş ancak operasyon için bir takvim sunmamıştı. 

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta, İsrailli lideri iki kez telefonla arayarak sivillerin güvenliğini sağlayacak inandırıcı bir plan olmadan Refah'a askeri bir operasyon başlatmaması konusunda uyarmıştı.