Dünya

İsrail ordusu, WCK yardım konvoyuna yapılan saldırılar nedeniyle iki subayı görevden aldı

Ordu, yardım araçlarına yönelik saldırıyı "yanlış tanımlama, karar verme hataları ve Standart Operasyon Prosedürleri'ne aykırı bir saldırı nedeniyle ciddi bir hatadan kaynaklanan vahim bir hata" olarak nitelendirdi

05 Nisan 2024 15:18

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu iki subayı görevden aldı. Ordu, 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesinde WCK çalışanlarının hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

İsrail ordusu, Gazze'de World Central Kitchen'ın yedi yardım görevlisinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdaki rolleri nedeniyle iki subayı, "kritik bilgileri yanlış kullandıkları ve ordunun angajman kurallarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle görevden aldığını açıkladı.

Görevden alınan iki askerden biri yardım çalışanlarını öldüren saldırıyı gerçekleştiren tugaydan binbaşı rütbesindeki ateş destek komutanı ve diğeri ise yedek albay rütbesindeki kurmay başkanı.

İsrail ordusu, araçların yardımların boşaltıldığı depodan ayrılmasının ardından "komutanlardan birinin yanlışlıkla silahlı kişilerin beraberindeki araçların içinde bulunduğunu ve bunların Hamas teröristleri olduğunu düşündüğünü" açıkladı. 

Ordu, yardım araçlarına yönelik saldırıyı "yanlış tanımlama, karar verme hataları ve Standart Operasyon Prosedürleri'ne aykırı bir saldırı nedeniyle ciddi bir hatadan kaynaklanan vahim bir hata" olarak nitelendirdi.

Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Rory Challands, İsrail ordusu tarafından hazırlanan raporda, görevden alınan subaylara yönelik olası yasal kovuşturmalardan hiç bahsedilmediğine dikkat çekti.

Konvoyu vurulan ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK), İsrail'in "yardım görevlilerinin çirkin bir şekilde öldürülmesinden dolayı özür dilemesinin soğuk bir teselli olduğunu" ifade etti. WCK CEO'su Erin Gore ayrıca "İsrail'in insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamak için somut adımlar atması gerekiyor. Operasyonlarımız askıya alınmıştır" dedi.

WCK, İsrail ordusunun "Gazze'deki kendi başarısızlığını inandırıcı bir şekilde soruşturamayacağını" söyleyerek meslektaşlarının öldürülmesini soruşturmak üzere bağımsız bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.