Dünya

İsrail ordusu, "operasyon için" Gazze'deki en büyük hastaneye girdiklerini açıkladı

El Şifa Hastanesi'nde giderek kötüleşen şartlar, günlerdir dünya gündeminin merkezinde bulunuyordu

15 Kasım 2023 07:34

T24 Dış Haberler

İsrail, Gazze'deki en büyük hastane olan El-Şifa'nın içinde operasyon düzenlediğini açıkladı. 

Çarşamba erken saatlerde yapılan açıklamada İsrail ordusunun tıbbi kompleks içinde "belirli bir bölgede Hamas'a karşı titiz ve hedefli bir operasyon gerçekleştirdiği" belirtildi. 

Bu açıklamadan bir saat kadar önce, saat sabah 1.00 sularında Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü, İsrailli yetkililerin Gazzeli yetkilileri arayarak "ilerleyen dakikalarda El Şifa'ya bir baskın düzenleyeceklerini söylediklerini" aktardı. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın Genel Direktörü Dr. Munir el- Burş, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamalarda İsrail güçlerinin kampüsün Batı tarafına baskın düzenlediğini bildirdi. Burş, "Büyük patlamalar var ve bizim olduğumuz bölgeye toz girdi. Hastanede bir patlama meydana geldiğine inanıyoruz" dedi. 

The Guardian'a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, operasyonun duyurulmasından sonra yaptığı açıklamada hastanenin içinde bir silahlı çatışma görmek istemediklerini söyledi. İsminin paylaşılmasını istemeyen Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, "Bir hastanenin havadan vurulmasını desteklemiyoruz ve masum, yardıma muhtaç, tıbbi yardım almaya çalışan insanların ortasında kalabileceğiz bir silahlı çatışma görmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

El-Şifa hastanesinin kaderi, son günlerde dünya gündeminin merkezinde yer aldı. Hastanede giderek kötüleşen şartlar, uluslararası medyada geniş yer buldu. 

İsrail ordusu, El Şifa'ya düzenlediği operasyonla ilgili açıklamasında baskını düzenleyen ekipte tıbbi personel ve Arapça konuşan kişiler de bulunduğunu, sivillerin zarar görmemesi için gerekli adımları atmakta olduklarını ifade etti.

"Hastaneden tek kurşun atılmadı"

İsrail, Hamas'ın El-Şifa Hastanesi'nin altındaki tünellerde bir komuta merkezi olduğunu ve hastaneyi askeri operasyonlarını gizlemek için kullandığını iddia ediyordu. Hamas bu iddiaları reddediyor. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, operasyonun düzinelerce asker tarafından düzenlendiğini ve ayrıca kampüse tankların girdiğini söyledi. Bakanlık sözcüsü, ilk bağlantıdan saatler sonra yaptığı açıklamada, "İşgal ordusu şimdi de bodrumda, arama yapıyorlar. Kompleksin içindeler, silah sıkıyorlar ve bombalama yapıyorlar" diye konuştu.

Gazze’deki Şifa Hastanesi Yönetimi ise İsrail ordusunun El-Şifa'ya baskını sırasında hastaneden tek kurşun atılmadığını açıkladı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün pazar günü X platformu üzerinden paylaştığı bilgilere göre El-Şifa'da yatan 600 ila 650 arası hasta, 200 ila 500 arası sağlık çalışan ve bin 500 kadar da yerinden olmuş insan bulunuyordu.

Gazze hükümeti: Şifa Hastanesi'nin basılması savaş suçudur

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, "İsrail, Şifa Hastanesi'nin direnişin sevk ve idare merkezi olduğunu ispat edemeyecek." dedi.

Sevabite, İsrail işgal güçleri tarafından Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlenmesinin bir savaş suçu olduğunu söyledi.

İsrail'in, Şifa Hastanesi'nin Gazze'deki direnişin sevk ve idare merkezi olduğunu ispat etmeye çalıştığını ancak bunda başarısız olacağını dile getiren Sevabite, "İşgal güçlerinin, hastaneye silahlar sokarak belirli şekilde düzenleyip görüntülerini çekeceği" tahmininde bulundu.

Sevabite, Şifa Hastanesi'ne ilişkin yaptıkları girişimleri, şöyle anlattı:

"Birkaç gün önce tüm uluslararası örgütlere ve Kızıl Haç'a Şifa kompleksindeki yaralıların kurtarılması için çağrıda bulunduk, ancak onlar yanıt vermeyi reddettiler ve kendilerini işgalin hedefleriyle aynı hizaya getirerek olup bitenlerin sorumluluğunu üstlendiler."

ABD, Hamas'ın El Şifa hastanesinin altında komuta merkezi olduğunu iddia etti

ABD, Hamas'ın El Şifa hastanesinin altında bir komuta merkezi olduğuna dair istihbarat aldığını açıkladı. Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, örgütün burada silah depoladığını ve bir İsrail saldırısına hazırlıklı olduğunu söyledi.

TIKLAYIN | ABD ilk kez İsrail'in "Hamas hastaneleri kullanıyor" iddiasını "kendi istihbaratına" dayandırarak destekledi

ABD ilk kez yakın müttefiki İsrail'in Hamas'ın üslerini gizlemek için hastaneleri kullandığı yönündeki iddialarını bağımsız olarak desteklemiş oldu. Hamas ise bu iddiaları reddediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, El-Şifa hastanesinin çevresindeki yoğun çatışmalardan "korunması gerektiğini" söylerken, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak İsrail'in uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini söylemişti.

Kirby, ABD'nin elinde, Hamas ve İslami Cihad'ın Gazze Şeridi'ndeki hastaneleri ve bunların altındaki tünelleri askeri operasyonları gizlemek ve rehineleri tutmak için kullandığına dair çeşitli kaynaklardan gelen "kendi istihbaratı" olduğunu söyledi. Daha önce ABD yönetimi sadece açık kaynaklı istihbarata atıfta bulunmuş ve bu konuda kendi kaynakları olduğunu teyit etmemişti.

Kirby, "Hamas ve Filistin İslami Cihad üyeleri Gazze Şehrindeki El Şifa'dan bir komuta ve kontrol düğümü işletiyor. Orada silah depolamış durumdalar ve bu tesise yönelik bir İsrail askeri operasyonuna karşılık vermeye hazırlar" dedi. 

Kirby bunun İsrail operasyonunun ne kadar zorlu olduğunu gösterdiğini çünkü "Hamas'ın sivil nüfusun içine derin bir şekilde yerleştiğini" söyledi.

Ulusal Güvenlik Sözcüsü, "Açık olmak gerekirse, bir hastanenin havadan vurulmasını desteklemiyoruz ve masum insanların, çaresiz insanların, hasta insanların sadece hak ettikleri tıbbi bakımı almaya çalıştıkları hastanede bir çatışma görmek istemiyoruz, çapraz ateşe yakalanmak değil. Hastaneler ve hastalar korunmalıdır" dedi.

Rehine aileleri, Netanyahu'nun ofisine 5 günlük yürüyüş başlattı

7 Ekim'den bu yana ABD ve Katar'ın öncülük ettiği müzakere çabalarına rağmen rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir ilerleme kaydedilemedi.

The Washington Post: İsrail ve Hamas onlarca rehinenin serbest bırakılması için anlaşmaya çok yaklaştı

ABD merkezli The Washington Post gazetesi, 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan kadın ve çocukların çoğunu serbest bırakacak bir rehine anlaşmasına yakın olunduğunu yazdı. İsrailli yetkili, son ayrıntıların da netleştirilmesi sonrasında planın birkaç gün içinde duyurulabileceğini söyledi.

Geçici anlaşma, İsrailli kadın ve çocukların gruplar halinde, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli kadın ve gençlerle eş zamanlı olarak serbest bırakılmasını öngörüyor. İsrail, İsrail'den kaçırılan 100 kadın ve çocuğun tamamının serbest bırakılmasını istiyor, ancak ilk sayının daha az olması muhtemel.

Hamas, 70 kadın ve çocuğu serbest bırakmaya hazır olduğunu belirtti.

TIKLAYIN | The Washington Post: İsrail ve Hamas onlarca rehinenin serbest bırakılması için anlaşmaya çok yaklaştı

The New York Times'ın haberine göre; Hamas'ın rehin aldığı kişilerin ailelerinden oluşan yaklaşık 100 kişi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisine yürüyerek "sevdiklerini eve getirmek için ne gerekiyorsa yapması konusunda" baskı yapmayı ve yol boyunca her gece bir noktada kamp kurmayı planlıyor.

TIKLAYIN | Hamas rehinelerinin aileleri, Tel Aviv'den Netanyahu'nun Kudüs'teki ofisine yürüyüş başlattı

7 Ekim'den bu yana ABD ve Katar'ın öncülük ettiği müzakere çabalarına rağmen rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir ilerleme kaydedilemedi.

The New York Times'ın haberine göre; Hamas'ın rehin aldığı kişilerin ailelerinden oluşan yaklaşık 100 kişi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisine yürüyerek "sevdiklerini eve getirmek için ne gerekiyorsa yapması konusunda" baskı yapmayı ve yol boyunca her gece bir noktada kamp kurmayı planlıyor.

Yaşları 20'lerden 70'lere kadar değişen yürüyüşçüler, ana otoyollar boyunca günde yaklaşık 10 mil yürüyecek ve her gece yol kenarındaki kamp alanlarında uyuyacak. Yürüyüşçüler otoyolun bir şeridini doldururken, polis eskortları, destek personeli ve teçhizat taşıyan minibüsler de diğer şeridi kapatacak.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Yaralı 155 çocuk BAE'ye tahliye edilecek

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nden yaralı 155 çocuğun Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) tahliye edileceğini açıkladı.

Açıklamada, 17 Kasım Cuma günü Gazze Şeridi'nden tahliye edilerek BAE'de tedavi altına alınacak yaralı 155 çocuğun isim listesine yer verildi.

Söz konusu çocukların, cuma günü yerel saatle 08.00'de refakatçileriyle birlikte Refah Sınır Kapısı'na gelmeleri istendi.