Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki kara harekâtını "genişletiyor"; şeridin her bölgesine yayılıyor

İsrail tanklarının Gazze'nin merkezinde Han Yunus ve Deyr El Balah arasında dizildiği görüldü

04 Aralık 2023 07:28

T24 Dış Haberler

İsrail'in Hamas'la ateşkesin sona ermesinden sonra Gazze'nin kuzeyinde ve güneyinde yoğun bombardımanı 3. günde de sürdürdüğü ve 24 saatlik periyotta yüzlerce Filistinliyi öldürdüğü belirtildi. 

Pazar gecesi, İsrail Gazze'ye yönelik kara operasyonunu genişlettiğini açıkladı. Ordunun sözcüsü Daniel Hagari, Tel Aviv'de yaptığı basın toplantısında, "İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'ndeki Hamas merkezlerine yönelik kara operasyonunu genişletmeye devam ediyor" dedi. 

Hagari, "Kuvvetler, teröristlerle yüz yüze geliyor ve onları öldürüyor" diye devam etti. 

Pazar günü, Gazze'nin kuzeyinde Cibaliye mülteci kampı vuruldu. İlk belirlemelere göre onlarca insan öldü ve en az bir apartman bloğu yıkıldı. Paylaşılan görüntülerde insanların enkaz altında ceset aradığı görüldü.

Vurulan son bölgeye 300 kadar Filistinlinin sığınmış olduğu belirtiliyor. Ölü sayısı henüz teyit edilemedi.

Güneydeki Han Yunus kentinin de ağır bombardımana maruz kaldığı belirtildi. Şehir giderek İsrail saldırılarının yoğunlaştığı bölge haline gelirken Tel Aviv, Han Yunus'tan daha fazla sivilin ayrılmasını istedi. The Guardian'a göre pazar gecesi, şehrin yaklaşık 2 kilometre dışında Hamas ve İsrail kuvvetleri arasında çatışmalar çıktı.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levi, hafta sonu boyunca 400'den fazla hedef vurduklarını ifade etti. Levi, bunun arasında "Han Yunus bölgesine yapılmış yoğun hava saldırıları" da olduğunu ifade etti. 

Sözcü, ayrıca Gazze'de Beyt Lahya'da Hamas militanlarının öldürüldüğünü ve altyapılarının yok edildiğini ifade etti.

Gazzeliler, İsrail'in güney bölgelerine bir kara saldırı başlatabileceğinden endişe duyduklarını belirtti. Tanklar, Gazze'nin merkezinde Han Yunus ve Deyr El Balah arasında dizilerek bölgeleri birbirinden ayırdığı görüldü. Gazze fiilen üçe bölünmüş oldu.

Gazze'deki hükümet medya ofisinin başkanı, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamalarda pazar öğle 12.00'a kadarki 24 saatlik süreçte 700'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi. 

İsrail ordusu, cuma gecesi, Gazze'nin yüzlerce küçük numaralı bölgeye bölündüğü bir harita yayımlamıştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı pazar günü, 7 Ekim'den bu yana 15 bin 523 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi. Birleşmiş Milletler'e göre toplamda 1.8 milyon kişi yerinden oldu.