Dünya

İsrail ordusu, Gazze'de insani yardım konvoyuna hava saldırısı düzenledi; en az 5 ölü

IDF, insanî yardım konvoyunu kaçırmaya çalışan “silahlı saldırganları” hedef aldığını iddia etti

30 Ağustos 2024 08:43

T24 Dış Haberler

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze'de bir insanî yardım konvoyunu kaçırmaya çalışan “silahlı saldırganları” hedef alan bir hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı ancak yardımı organize eden yardım kuruluşu saldırıda ölenlerin birlikte çalıştığı nakliye şirketinin çalışanları olduğunu söyledi.

ABD merkezli STK Anera tarafından organize edilen konvoy, saldırı sırasında Perşembe akşamı Refah'ta Birleşik Arap Emirlikleri tarafından işletilen bir hastaneye tıbbi malzeme ve yakıt taşıyordu. Konvoyun güzergâhı, yardım araçlarının bombalanmasını önlemeye yönelik çatışmasızlık süreci kapsamında IDF ile önceden koordine edilmişti.

Anera'nın Filistin ülke direktörü Sandra Raşid, olayı "şok edici" olarak tanımladı ve şöyle devam etti:

"Anera tarafından koordine edilen ve İsrailli yetkililer tarafından onaylanan konvoyda, şans eseri zarar görmeyen bir Anera çalışanı da bulunuyordu. Trajik bir şekilde, birlikte çalıştığımız nakliye şirketinde çalışan birkaç kişi saldırıda hayatını kaybetti. Bu kişiler konvoyun ilk aracında bulunuyorlardı"

Gazze'den gelen henüz teyit edilememiş haberlere göre saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti. 

IDF: Silahlı saldırganlar konvoyun önündeki aracın kontrolünü ele geçirdi

IDF'den yapılan açıklamada güzergahın koordine edildiği doğrulanırken, “konvoyun hareketi sırasında bir dizi silahlı saldırganın konvoyun önündeki aracın (bir cip) kontrolünü ele geçirdiği ve konvoyu yönlendirmeye başladığı” iddia edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Aracın ele geçirilmesi ve silahlı saldırganların aracına yönelik kesin bir saldırı gerçekleştirilebileceğinin doğrulanmasının ardından bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Konvoydaki diğer araçlarda herhangi bir hasar meydana gelmemiş ve konvoy planlandığı gibi hedefine ulaşmıştır. Silahlı saldırganlara yönelik saldırı, insani yardım konvoyunun kontrolünü ele geçirme tehdidini ortadan kaldırmıştır"

IDF, olayın ardından Anera ile temasa geçtiğini ve yardım kuruluşunun “konvoydaki tüm kuruluş üyelerinin ve insani yardımın güvende olduğunu ve planlandığı gibi hedeflerine ulaştığını doğruladığını” iddia etti.

Anera konvoyun hastaneye ulaştığını doğruladı ancak konvoyda seyahat edenlerden sadece bir kişinin Anera çalışanı olduğunu söyledi. Geri kalanlar, ismi açıklanmayan ortak nakliye şirketi için çalışıyordu. 

Raşid, “Ne olduğu konusunda acilen daha fazla ayrıntı arıyoruz” dedi. 

WFP'ye 10 el ateş açıldı 

Konvoya yönelik hava saldırısı, İsrail askerlerinin iki kişilik bir konvoyla seyahat eden ve üzerinde BM amblemi bulunan bir Dünya Gıda Programı (WFP) aracına ateş açmasından saatler sonra gerçekleşti.

WFP, aracın Wadi Gaza'daki IDF kontrol noktasına yaklaşırken en az 10 kurşunla vurulduğunu söyledi. Araç güçlendirilmiş camla zırhlandırılmıştı ve içindeki hiç kimse yaralanmadı, ancak ajans, personelinin Gazze çevresindeki hareketini geçici olarak askıya aldı.