Dünya

İsrail medyası, Haniye’nin yerine getirilen Sinvar’ın öldürülüp öldürülmediğini tartışıyor

İddia henüz doğrulanmadı ancak İsrail medyasında Sinvar’ın nasıl öldüğü konusunda senaryolara yer veriliyor

23 Eylül 2024 11:56

İsrail medyası, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran'da öldürülmesi sonrası örgütün liderliğine getirilen Yahya Sinvar’ın Gazze’deki saldırılarda hayatını kaybetmiş olabileceğini bildirdi. İddia henüz doğrulanmadı ancak İsrail medyasında Sinvar’ın nasıl öldüğü konusunda senaryolara yer veriliyor.

Başta İsrail devlet televizyonu KAN olmak üzere ülkedeki birçok televizyon ve gazetede, Hamas Siyasi Büro Başkanı Sinvar’ın İsrail’in son saldırılarında örgütün tünellerinden birinde hayatını kaybetmiş olabileceği haberlerine yer verildi. Sinvar’ın hayatını kaybedip kaybetmediğinin araştırıldığı ancak bu iddiayı destekleyecek doğrulanmış bir istihbarat bulunmadığı ifade edildi. Haberlerde, İsrail güvenlik teşkilatının, “Sinvar’ın temas dışı olduğu ya da hayatını kaybettiği konusunda bölünmüş durumda olduğu” yorumu öne çıkarıldı.

Son görüntüyü tünelde vermiş

Haaretz gazetesinde, Sinvar’ın Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarında ekim ayında bölgede bir tünelde görüntü verdiğine dikkat çekildi. “Sinvar'la irtibat nispeten uzun bir süredir kopmuş durumda; Güvenlik sistemi onun öldürülüp öldürülmediğini araştırıyor“ başlığı altında yayımlanan haberde, şu ifadelere yer verildi:

“Sinvar, 7 Ekim'de Otef'te yaşanan katliamdan bu yana Gazze Şeridi'ndeki tünellerde saklanıyor ve İsrail'in kendisini takip etmesinden kaçmaya çalışıyor. Yaklaşık 11 ay boyunca tünellerin dışındaki adamlarıyla ve dolaylı olarak İsrail'le rehine anlaşması müzakerelerine aracılık eden ülkelerle de genellikle haberciler aracılığıyla temasını sürdürdü. Ancak son zamanlarda Sinvar ile dış dünya arasındaki bağlantı koptu. Güvenlik kaynakları, İsrail'in son aylarda Sinvar'ın kaldığından şüphelenilen bölgelerdeki tünelleri bombaladığını ancak ne bir ceset bulunduğunu ne de Sinvar'ın öldürüldüğüne dair bir işaret bulunduğunu doğruladı"

Teşkilat içinde fikir ayrılığı var

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) kaynaklarının açıklamasına yer veren The Jerusalem Post gazetesi de Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın olası ölümüyle ilgili haberlerin ne doğrulanabildiğini ne de yalanlanabildiğini yazdı.

Haberde, “Üst düzey bir kaynak bu fikre soğuk bakarken, bilgi sahibi olması beklenen bir diğer kaynak bu konuda gerçek bir bilgiye sahip olmadıklarını söylerken, diğerleri savunma teşkilatı içinde fikir ayrılıkları olduğunu kaydetti. Hiçbir kaynak, IDF'nin onu öldürmek için gerçekleştirdiği herhangi bir suikast operasyonundan bahsetmedi“ denildi.