Dünya Basınında Bugün

İsrail, Lübnan'ı işgale hazırlanırken diplomatik çabalar sürüyor; Putin'den nükleer silah kullanımı kurallarını gevşetme planı | Dünya Basınında Bugün

26 Eylül 2024 09:19

T24 Dış Haberler

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, askerlerinee Hizbullah'a yönelik hava saldırılarının Lübnan'a yönelik olası bir kara harekâtına hazırlık olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler nezdinde gerilimi azaltmaya yönelik diplomatik çabalar devam ediyor. Britanya, ABD ve Fransa gerilimin düşürülmesinden yana tavır alırken, Almanya ve İtalya'nın da buna destek vereceği umuluyor. ABD, Washington'un engelleyemediği Hizbullah-İsrail savaşını 21 günlüğüne durduracak ve diplomatik müzakerelere alan açacak bir ateşkes önerisi açıkladı. Yunan basının, Türkiye'nin F-35 programına dönüşü için S-400'ler sorununu nasıl çözebileceğine odaklanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin nükleer silah kullanımına ilişkin kurallarını genişleterek “büyük” bir hava saldırısı durumunda nükleer bir yanıt vermesine olanak tanıyacak planlarını açıkladı.

26 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Wall Street Journal | İsrail, askerlerine olası Lübnan işgaline hazırlanmalarını söyledi

İsrail hava savunma sistemlerinin militan grubun Tel Aviv'e yönelik ilk füze saldırısı girişimini engellemesinin ardından İsrail Genelkurmay Başkanı askerlere Hizbullah'a yönelik hava saldırılarının Lübnan'a yönelik olası bir kara harekâtına hazırlık olduğunu söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, “Tepenizdeki jetlerin sesini duyuyorsunuz; her gün vuruyoruz. Bu hem olası girişiniz için zemin hazırlamak hem de Hizbullah'ı geriletmeye devam etmek içindir” dedi. 


The Times | İsrail birliklerini hazırlarken Lübnan işgalini önleme çabaları

Birleşmiş Milletler nezdinde gerilimi azaltmaya yönelik diplomatik çabalar devam ediyor. Britanya, ABD ve Fransa gerilimin düşürülmesinden yana tavır alırken, Almanya ve İtalya'nın da buna destek vereceği umuluyor.

Lübnan, İsrail'in sahaya inmesi halinde İngiliz eğitimli silahlı kuvvetlerinin savaşa katılmak zorunda kalacağı ve durumun hızla topyekûn bir bölgesel savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu.


Al Arabiya | ABD, Hizbullah-İsrail savaşını durdurmak için 21 günlük ateşkes önerisi açıkladı.

ABD, Washington'un engelleyemediği Hizbullah-İsrail savaşını 21 günlüğüne durduracak ve diplomatik müzakerelere alan açacak bir ateşkes önerisi açıkladı.

ABD ve Fransa tarafından hazırlanan ve Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar tarafından desteklenen öneri 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulunuyor.

Bu arada ABD ordusu, Lübnan Hizbullah'ı ile İsrail arasında son yılların en yoğun sınır ötesi çatışmaları yaşanırken Amerikan vatandaşlarının Orta Doğu'dan tahliyesi için hazırlıklarını hızlandırdı.


eKathimerini | Türkiye, NATO'yu kucaklamaya hazır olduğunu kanıtlamalı

Yunan basınının önde gelen gazetelerinden eKathimerini'de Sinan Ciddi, Tyler Stapleton ve Endy Zemenides imzasıyla yer alan bir yazıda, "Biden yönetimi Türkiye'yi F-35 programına geri getirmenin bir yolunu bulmaya kararlı görünüyor" ifadeleri kullanıldı. 

Gazete daha önce Biden yönetiminden üst düzey yetkililerin Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve Türkiye'nin F-35 programına nasıl geri getirilebileceğini konuşmak üzere üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüğünü yazmıştı. Görüşmelerde Türkiye'nin S-400 envanterini, İncirlik Hava Üssü'nün Amerika tarafından işletilen kısmına yerleştirmesinin istendiği iddia edilmişti. 

Gazete bunun gerçekleşmesinin pek olası olmadığını yazdı; "Putin bundan memnun olmayacak ve muhtemelen Türkiye'ye karşı cezalandırıcı önlemler alacaktır" ifadelerini kullandı. 


The Moscow Times | Putin, nükleer silah kullanımına ilişkin kuralları genişletti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin nükleer silah kullanımına ilişkin kurallarını genişleterek “büyük” bir hava saldırısı durumunda nükleer bir yanıt vermesine olanak tanıyacak planlarını açıkladı.

Önerilen kurallara göre Rusya, nükleer bir güç tarafından desteklenen nükleer olmayan bir ülkenin saldırısını da her ikisinin ortak saldırısı olarak değerlendirecek.

Putin'in bizzat onaylama yetkisine sahip olduğu değişiklikler, Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerindeki hedefleri vurmak üzere uzun menzilli hassas silahlar kullanmak için Batılı müttefiklerinden izin istediği bir dönemde geliyor.