Dünya

İsrail-Libya görüşmesinin ortaya çıkmasının ardından Trablus'ta Dışişleri Bakanlığı önünde protestolar

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "Dışişleri Bakanı ile iki ülke arasındaki ilişkilerin taşıdığı büyük potansiyel hakkında konuştum" açıklamasında bulunmuştu

28 Ağustos 2023 08:29

T24 Dış Haberler

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'u İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesi nedeniyle açığa aldı. Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından açıklanan 368 no'lu kararnamede, "Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un açığa alınması ve hakkında soruşturma açılmasına karar verildi" denildi.

İsrail, resmi bir ilişkileri olmamasına rağmen İsrail ve Libya Dışişleri bakanlar'nın geçtiğimiz hafta İtalya'da bir araya geldiğini ve olası iş birliğini görüştüklerini duyurmuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "Dışişleri Bakanı ile iki ülke arasındaki ilişkilerin taşıdığı büyük potansiyel hakkında konuştum" açıklamasında bulunmuştu. 

Reuters'ın haberine göre; Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'u açığa aldı ve soruşturmaya sevk etti. Libya Dışişleri Bakanlığı, Manguş'un İsrail temsilcileriyle görüşmeyi reddettiğini ve yaşananların, "İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir toplantı sırasında hazırlıksız, sıradan bir karşılaşma" olduğunu söyledi.

Bakanlık önünde protestolar 

Libya'nın başkenti Trablus'ta bir grup eylemci, Dışişleri Bakanlığı önünde toplanarak Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile İtalya'da görüşmesini protesto etti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti aleyhine slogan atan eylemciler, Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'tan Cohen ile görüşmesi nedeniyle hesap sorulmasını istedi.

Yerel medya, görgü tanıklarına dayandırdığı haberlerinde Dışişleri Bakanlığı önünde silah sesleri duyulduğunu aktardı.

Başkent Trablus'un yanı sıra, Misrata, Zaviye, Sabrata, Zliten, olmak üzere birçok kentte olaya tepki gösteren Libyalılar, yollarda lastikler yakarak, protestolar düzenledi. Bazı gösterilerde eylemciler, basın açıklaması yaptı.

Libya, İsrail'i tanımıyor

Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda, "işgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir" notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak.

Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı ile görüştüğünün duyurulmasının ardından, başkent Trablus'un doğusundaki Tacura bölgesi, Zaviye ve Beni Velid kentlerinde protestolar düzenlenmiş, Beni Velid'te İsrail bayrağı yakılmıştı.

İsrail "normalleşme" odaklı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için çalışıyor.

Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan ile ilişkilerin Abraham Anlaşmaları kapsamında ABD öncülüğünde normalleştirilmesinin ardından Suudi Arabistan'a odaklanıldı.

Geçtiğimiz ay İsrail, taşradaki kasaba ve şehirleri Tel Aviv'e bağlayan ve potansiyel olarak ülkeyi Suudi Arabistan'a bağlayan bir demiryolu hattı inşa etmeyi planladığını açıkladı.