Dünya

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in başyazısı: "İsrail, Filistin Devleti'ne 'evet' demeli"

"Hamas toprak uzlaşması ve iki devletli çözüm istemiyor çünkü İsrail'i tanımayı reddediyor" ifadelerini kullanan gazete, "Dünyanın iki devletli çözüme doğru attığı her adım ılımlılar açısından bir ödül, aşırılık yanlıları açısından ise bir cezadır" dedi

01 Şubat 2024 11:03

T24 Dış Haberler

İsrail'de anaakım medyanın en eski ve etkili yayınlarından olan Haaretz gazetesinin bugünkü başyazısında "Filistin devletinin tanınması acil bir gerekliliktir" denildi. 

"İsrail, Filistin Devleti'ne 'evet' demeli" başlıklı başyazıda, Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron'ın Filistin Devleti'nin tanınmasına ilişkin sözlerine ve ABD'nin Filistin Devleti'nin kurulmasının gerekliliğine işaret eden tezlerine yer verildi. 

Bu hafta içinde Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron'ın, Britanya'nın, Gazze'de ateşkesin bir parçası olarak gördüğünü söylediği Filistin devletini tanımayı değerlendirdiklerine ilişkin sözlerine yer veren Haaretz,  ABD'nin de konuya ilişkin benzer açıklamalarını hatırlattı. Britanya Dışişleri Bakanı Cameron, "Müttefiklerimizle birlikte bir Filistin devletini tanıma konusuna bakacağız" demişti.

ABD Başkanı Joe Biden, "6 Ekim'deki statükoya geri dönüş yok" demiş ve krizin sonunda iki devletli çözüm arayışına girilmesi gerektiğini söylemişti.

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı David Cameron, Britanya'nın Filistin devletini tanımayı değerlendireceğini açıkladı
TIKLAYIN | Biden: Gazze ve Batı Şeria yeniden canlandırılmış bir Filistin yönetimi altında yeniden birleşmeli

TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze savaşından sonra bir Filistin devleti kurulmasına karşı olduğunu ABD'ye bildirdi

"İki devletli çözüm, Hamas'ın istediğinin tam tersi"

Haaretz, "Britanyalı Muhafazakârlar bunun Hamas'ı ödüllendirmekle eşdeğer olduğunu iddia etse de aslında iki devletli çözümü teşvik edecek bir Filistin devletinin tek taraflı olarak tanınması Hamas'ın istediğinin tam tersidir" diye yazdı.

"Hamas toprak uzlaşması ve iki devletli çözüm istemiyor çünkü İsrail'i tanımayı reddediyor" ifadelerini kullanan gazete, "Dünyanın iki devletli çözüme doğru attığı her adım ılımlılar açısından bir ödül, aşırılık yanlıları açısından ise bir cezadır" dedi. 

"Her iki taraf da uluslararası itkiye ihtiyaç duyuyor"

ABD ve Britanya'nın İsrail-Hamas çatışmasında diplomatik olarak "ayak sürümeye geri dönmenin" mümkün olmadığının farkında olduğunu savunan Haaretz, başyazıyı şöyle sonlandırdı:

"Her iki taraf da uzlaşmaya karşı direncin üstesinden gelmek için uluslararası bir itkiye ihtiyaç duyuyor. Netanyahu'nun diplomatik ayak sürümesi 7 Ekim'de yüzüne patladı, ancak kendisi ve aşırılık yanlısı hükümeti siyasi bir ayılmanın işaretlerini göremiyor. Sonuç olarak, müzakereler yoluyla olmayan bir Filistin devletinin tanınması acil bir gerekliliktir. Başta ABD olmak üzere daha fazla İsrail dostu devletin İngiltere'ye katılması umulmaktadır"

İsrail'in en eski günlük gazetesi Haaretz, ülkenin en etkili gazetesi olma özelliğini taşıyor. Gazetede yayımlanan başyazıların, İsrail hükümet liderleri üzerinde etkisi olduğu savunuluyor.