Dünya

İsrail'in Gazze'ye hava saldırısında World Central Kitchen yardım kuruluşu için çalışan yabancılar hayatını kaybetti

İsrail ordusu, "trajik bir olay" olarak nitelendirdiği olayın nasıl geliştiğini anlamak için en üst düzeyde kapsamlı bir inceleme yürüttüğünü söyledi

02 Nisan 2024 08:34

T24 Dış Haberler

Ünlü şef Jose Andres'in sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen (WCK) için çalışan en az beş kişi, dün Gazze'nin merkezine yönelik İsrail hava saldırısında hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında Avustralya, İngiltere ve Polonya vatandaşları da bulunuyor. 

İsrail ordusu, "trajik bir olay" olarak nitelendirdiği olayın nasıl geliştiğini anlamak için en üst düzeyde kapsamlı bir inceleme yürüttüğünü söyledi.

Ordudan yapılan açıklamada "IDF insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılması için yoğun çaba sarf etmekte ve Gazze halkına gıda ve insani yardım sağlama yönündeki hayati çabalarında WCK ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır" denildi.

WCK'yı 2010 yılında depremden sonra Haiti'ye aşçı ve yiyecek göndererek kuran Andres, saldırıda ölenlerin aileleri ve arkadaşları için üzgün ve kederli olduğunu söyledi. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "İsrail hükümetinin bu ayrım gözetmeyen cinayetleri durdurması gerekiyor. İnsani yardımı kısıtlamayı, sivilleri ve yardım çalışanlarını öldürmeyi ve gıdayı bir silah olarak kullanmayı bırakması gerekiyor. Daha fazla masum hayat kaybedilmesin. Barış ortak insanlığımızla başlar. Şimdi başlaması gerekiyor" dedi. 

Hamas yaptığı açıklamada, saldırının uluslararası insani yardım kuruluşlarının çalışanlarını terörize etmeyi ve görevlerini yerine getirmekten caydırmayı amaçladığını söyledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, 44 yaşındaki Avustralyalı yardım görevlisi Lalzawmi "Zomi" Frankcom'un ölümünü doğruladı ve hükümetinin sorumluların hesap vermesini talep etmek üzere İsrail ile temasa geçtiğini söyledi. Bir basın toplantısı düzenleyen Albanese, "Bu asla meydana gelmemesi gereken bir insanlık trajedisidir, bu tamamen kabul edilemez ve Avustralya tam ve uygun hesap verebilirlik arayacaktır" dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Gazze'de WCK yardım çalışanlarının ölümüne neden olan saldırıdan dolayı üzgünüz ve derin bir endişe duyuyoruz. İnsani yardım çalışanları umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımları ulaştırırken korunmalıdır ve İsrail'i yaşananları hızla soruşturmaya çağırıyoruz" dedi.