Dünya

İsrail'in Filistinlileri sakat bıraktığını söyleyen kitap yasaklanmak isteniyor: Princeton Üniversitesi'nin Yahudi öğrencileri açık mektup yayımladı

"Aşırı sağcı liderler bizim adımıza konuşamaz"

18 Ağustos 2023 13:04

T24 Dış Haberler

ABD'nin New Jersey eyaletindeki Princeton Üniversitesi'nde yüzlerce Yahudi lisans ve yüksek lisans öğrencileri, mezunları ve öğretim üyelerinden oluşan bir koalisyon (AJP), İsrail'in Filistinlileri kasıtlı olarak öldürdüğünü söyleyen bir metni okuttuğu için İsrail yanlısı grupların tepkisini çeken profesör Sateya Larson ile dayanışma amacıyla açık bir mektup yayımladı.

AJP tarafından kaleme alınan açık mektupta, "Profesör Larson'a sansür uygulama, Puar'ın kitabını yasaklama, entelektüel sorgulamayı sınırlama ve sınıf içinde ve dışında, özellikle de böylesine siyasi, ahlaki ve felsefi öneme sahip konularda fakülte-öğrenci alışverişini susturma girişiminden derin rahatsızlık duyuyoruz" denildi.

Larson'ın üniversitede verdiği derste okuma listesine Jasbir Puar'ın "The Right to Maim: Debility, Capacity, Disability" adlı kitabını dahil etmesi, ABD merkezli "StopAntisemitism" adlı grubun tepkilerine yol açtı. İsrail'in nüfusu kontrol etme yöntemi olarak Filistinlileri kasten sakat bıraktığını savunan kitabı dersinde okutan Larson, "iftira" ile suçlandı. 

8 Ağustos'ta İsrail yanlısı öğrenci kuruluşu Hillel'in Yahudi Yaşam Merkezi, Puar'ın metnini Larson'ın dersinde okutmasına ilişkin endişelerini dile getirdiği bir mektup yayımladı. 

9 Ağustos'ta İsrail Diaspora İşleri Bakanı, Princeton Başkanı Christopher Eisgruber'e bir mektup göndererek okuldan Larson'ın dersinden bu metni çıkarmasını ve üniversitede okutulan tüm materyalleri gözden geçirmesini istedi.

AJP bünyesindeki Yahudi öğrenciler ise yayımladıkları açık mektupta, İsrail ve Siyonist gruplardan gelen çağrılara karşı çıkarak "tartışmalı metinlerin okutulmamasının üniversitenin kuruluş amacına yönelik bir saldırı olduğunu" vurguladı. Açık mektupta, "Amerika ve İsrail'deki aşırı sağcı Yahudi liderler bizim adımıza konuştuklarını iddia etseler de konuşmuyorlar. İsrail-Filistin'le ilgili eğitim söylemini susturmaya yönelik bu son girişim, [Yahudi Yaşam Merkezi'nin] kampüsteki akademik ve müfredat dışı etkinliklere, sorgulama ve tartışmalara müdahale etmeyi amaçladığı bir modelin parçasıdır" denildi.