Dünya

İsrail'in "çok cepheli savaş" açıklaması, ateşin Orta Doğu'ya yayılabileceği endişesini tırmandırdı

Tel Aviv, İsrail'in "6 meydanda" savaştığını ifade etti

27 Aralık 2023 07:37

T24 Dış Haberler

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin "çok cepheli bir savaşta olduğunu" söyleyerek Orta Doğu'nun farklı noktalarında askeri operasyonlar yapılabileceği sinyalini verirken, Gazze'deki savaşın bölgesel bir çatışmaya dönüşebileceği ile ilgili endişeler tırmandı. 

Salı günü parlamentoda konuşan Gallant, İsrail'in "yedi meydanda savaşta olduğunu" iddia etti: "Gazze, Lübnan, Suriye, Yahudiye ve Samarya (Batı Şeria için İbranice bir terim), Irak, Yemen, İran". 

Knesset'teki konuşmasında Gallant, detay sunmadan, "Bunların 6'sına şimdiden karşılık verdik" dedi. 

Orta Doğu'da Gazze dışındaki gelişmeler de bölgede gerilimi artırmaya devam ediyor. İran destekli milisler, Hamas'ın 7 Ekim saldırısının ardından Orta Doğu'nun çeşitli noktalarında İsrail ve ABD'nin askeri varlıklarını hedef almaya başladı. 

Gallant'ın yorumları, Gazze'deki savaşın şeridin sınırlarının dışına taşması endişesinin yoğunlaştığı bir zamanda geldi. Salı günü daha erken saatlerde Mısır, Kızıldeniz'e kıyısı olan Dahab yakınlarında bu ay ikinci kez bir dron düşürüldüğünü açıkladı. Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları, uluslararası ticarette büyük aksamaya sebep olmuştu. 

Cumartesi günü ABD, Gazze'de savaşın başlamasından bu yana ilk kez İran'ı Hint Okyanusu'nda dronlarla kimyasal madde taşıyan bir tanker vurmakla suçladı. 

Irak'ta ABD, İran destekli Kataib Hizbullah'la bağlantılı üç noktayı bombaladı. ABD, Erbil'de üç ABD askerini yaralayan saldırıdan Kataib Hizbullah'ı sorumlu tutuyordu. Irak, ABD'nin topraklarında yaptığı hava saldırısını kınadı. 

Orta Doğu'nun ötesinde, İsrail'in Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki Büyükelçiliği'nin yakınlarında bir patlama meydana geldi. İsrail, kimsenin yaralanmadığı saldırıyı salı günü bir açıklamayla kınadı.

Gazze'de savaşın başlamasından bu yana İsrail'in Lübnan sınırında İsrail ve Hizbullah, karşılıklı top atışına devam ediyor.