Dünya

İsrail'in BM büyükelçisi Gilad Erdan, BMGK'da Holokost'un sembolü olan "sarı yıldız" taktı: Bazılarınız son 80 yılda hiçbir şey öğrenmedi

"Bu yüzden size hatırlatacağım. Bugünden itibaren bana her baktığınızda kötülük karşısında sessiz kalmanın ne anlama geldiğini hatırlayacaksınız. Tıpkı dedelerim ve milyonlarca Yahudi'nin dedeleri gibi ben ve ekibim de bundan böyle sarı yıldızlar takacağız"

31 Ekim 2023 09:29

T24 Dış Haberler

İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Erdan, dün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada göğsüne sarı bir yıldız takarak, Konsey üyeleri Hamas'ın "vahşetini" kınayana kadar bu rozeti takmaya devam edeceğini söyledi.

Nazi Almanya'sında kamplardaki Yahudi mahkûmlar, Holokost sırasında Nazi ırk kanunları kapsamında Yahudi kabul edildiklerini belirten sarı bir üçgeni, o kişiye özgü “suçu” tanımlayan farklı bir renkten oluşan bir diğer üçgen ile birleştirerek oluşturulan Davut Yıldızı takmak zorundaydılar. Sarı yıldız, Holokost'un en önemli sembollerinden biri haline gelmişti. 

"Bazılarınız son 80 yılda hiçbir şey öğrenmedi. Bazılarınız bu kurumun neden kurulduğunu unutmuş" diyen elçi Gilad Erdan, Güvenlik Konseyi'ni "Hamas militanlarının İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş ölümcül saldırıları karşısında sessiz kalmakla" suçladı.

Derin bir bölünme yaşayan 15 üyeli konsey, İsrail ile Hamas arasında üç haftadır devam eden savaşa ilişkin tek bir karar bile kabul etmedi.

Erdan, "Bu yüzden size hatırlatacağım. Bugünden itibaren bana her baktığınızda kötülük karşısında sessiz kalmanın ne anlama geldiğini hatırlayacaksınız. Tıpkı dedelerim ve milyonlarca Yahudi'nin dedeleri gibi ben ve ekibim de bundan böyle sarı yıldızlar takacağız" dedi.

Daha sonra Büyükelçi, takım elbisesinin göğsüne, Yahudilerin Naziler tarafından takmaya zorlandığı sarı yıldızlara atıfta bulunarak "Bir Daha Asla" yazılı bir yıldız takmak üzere ayağa kalktı.

Ancak Erdan bunu "bir gurur sembolü olarak" takacağını söyleyerek "Siz uyanana ve Hamas'ın zulmünü kınayana kadar bu yıldızı takacağız" dedi. 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu 7 Ekim saldırılarını Holokost'tan bu yana Yahudi halkına karşı yapılan en kötü saldırı olarak nitelendirmişti. 

BM bölünmüş durumda

Güvenlik Konseyi haftalardır savaş ve etkileri konusunda bölünmüş durumda ve çatışmayla ilgili dört karar tasarısını reddetti.

Bazı metinler İsrail'in yakın müttefiki ABD tarafından İsrail'in kendini savunma hakkından bahsetmediği için engellendi.

ABD tarafından sunulan bir diğer metin ise özellikle Rusya ve Çin tarafından engellendi.

BM Genel Kurulu geçtiğimiz Cuma günü büyük bir çoğunlukla "acil insani ateşkes" talep eden ancak Hamas'tan bahsetmeyen bağlayıcı olmayan bir karar tasarısını kabul etti.

İsrail, Erdan aracılığıyla bu metne ateş püskürdü ve "alçaklık olarak tarihe geçeceğini" söyledi.