Gündem

İsrail ile ticaret yaptığı iddia edilen eski AKP İl Başkanı İbrahim Güler: “Gazze’den önce İsrail ile ticaret olağandı, gemiyi depremden önce sattık”

14 Kasım 2023 13:08

Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle sosyal medyadan sert tepki gösterdiği İsrail’le ticaret yaptığı iddia edilen eski AKP Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, “Gemiyi depremden önce başka bir firmaya sattık. Bizim şirketin İsrail ile geçmiş dönemde ticareti olmadı. Geminin mülkiyeti bizdeyken kiraladığımız bir şirket Hayfa Limanı'na ticaret için birkaç kez gitti. Siz de takdir edersiniz ki, Gazze'de yaşananlar olmadan önce İsrail ile ticaret gayet olağandı. Ne insanlar ne devlet ne de bakanlıklar tarafından olumsuz bir tavır ya da söylem yoktu” dedi.

Gazeteci Metin Cihan, sosyal medyada İsrail’e lanet okuyan, eski AKP Hatay İl Başkanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı İbrahim Güler’in ortağı olduğu ‘Hatay RoRo’ adlı lojistik firmasının Gazze’ye yönelik saldırılar sürerken İsrail’le ticaret yaptığına yönelik belgeleri X’te yayınladı. 

“Depremden önce gemiyi off shore şirkete sattık”

Konu ile ilgili T24’e konuşan İbrahim Güler, Hatay RoRo’nun 63 firmanın bir araya gelip kurduğu çok ortaklı bir firma olduğunu söyledi. Şirketin amacının Ortadoğu hattını Mısır ile bu hat kapanınca Süveyş Kanalı üzerinden devam ettirmek olduğunu aktaran Güler, “Hatay RoRo 2014 yılında kuruldu. 2019 yılında Suudi Arabistan'a ticaret yavaşlayınca faaliyetlerini durdurdu. Bir süre Lübnan menşeili bir RoRo firması Süveyş üzerinden Suudi Arabistan'a seferlerini yaptı. O da 4-5 ay sonra seferlerini durdurdu. Hatay RoRo da1-1.5 sene sonra ortakların katılımıyla tasfiye edildi. Yaklaşık dört yıldır Hatay RoRo'nun hiçbir faaliyeti yok, iki yıldır da kapalı” dedi.

Gündem olan Hatay adlı geminin eski gemileri olduğunu belirten Güler, “Depremden önce gemiyi sattık, birkaç ay sonra da devrini verdik. Konu geminin ne işletme ne de mülkiyeti bizde. Ben de bir yıldır ticareti faaliyetlerin dışındayım. Şirketimizin faaliyetlerini yeğenlerim ve ortağım devam ettiriyor. Bu şirketin de Hatay RoRo ile ilişkisi yok” diye konuştu.

"Sattığımız insanı hedefe koymanın anlamı yok"

Güler, “Şirketi kime devrettiniz?” sorusuna, “Kim olduğunu paylaşmak istemiyorum. Kime devrettiğimi söylemem doğru olmaz. Bu insanlar Rusya, İsrail, Mısır ile çalışmış. Şahıs ve firma olarak bizi bağlamaz. Ayrıca ticari sınırlama getirme şansımız yok, öyle bir ticari dünya yok. Herhangi bir yakın akrabamın ya da tanıdığımın ilişkisi yok. Sattığımız şirket off shore Panama şirketiydi. Sahibi Türk idi. O insanı da hedefe koymanın anlamı yok. Filistin'de yaşananları durduracak olsa onu da ifşa ederdim” cevabını verdi.

"Savaştan önce İsrail ile ticaret konusunda olumsuz bir tavır ya da söylem yoktu"

Güler, “Geçmişte İsrail ile ticari ilişkileriniz oldu mu?” sorusuna da “Bizim şirketin İsrail ile geçmiş dönemde ticareti olmadı. Geminin mülkiyeti bizdeyken kiraladığımız bir şirket Hayfa Limanı'na ticaret için birkaç kez gitti. Siz de takdir edersiniz ki, Gazze'de yaşananlar olmadan önce İsrail ile ticaret gayet olağandı. Ne insanlar, ne devlet ne de bakanlıklar tarafından olumsuz bir tavır ya da söylem yoktu” yanıtını verdi.

Cihan, Türkiye'den İsrail'e sevkiyat yapan gemileri de listeledi

Konuyu gündeme getiren gazeteci Metin Cihan, bir başka paylaşımında da Türkiye'den İsrail'e sevkiyat yapan gemileri listeleyerek X'te paylaştı. "Hepsini sığdırmak mümkün olmadı" diyen Cihan, "Ayrıca ben bu tablonun ekran görüntüsünü alırken bile yenileri yanaşıyordu. Lafta Filistin'i, gerçekte İsrail'i destekliyoruz" yorumunu yaptı.